Wpis z mikrobloga

@jmuhha: z 10 lat temu kumpel z pracy, który nie pochodził raczej z bogatej rodziny, dostał od rodziców 300k na mieszkanie w Poznaniu. Starsi rodzice sprzedali po prostu ziemię, której nie mieli już siły uprawiać. Teraz dostał dom po babci na wsi. Ma więc mieszkanie i dom. Gdyby sobie te nieruchomości sprzedał, to byłoby go spokojnie stać na chatę w powiatowym, mimo że kokosów nie zarabia ;)
  • Odpowiedz
  • 103
@jmuhha: Działka często jest od rodziców. Oszczędzasz już z 100k. Mieszkaj nawet z rodzicami do 30 około. odkldaxie jako małżeństwo 5k na miesiąc to rocznie masz 60k. Przez 5 lat masz 300k. Hajs z wesela 50-100k. Na 300k bierzesz krechę i płacisz.
  • Odpowiedz
@jmuhha: zazdrościsz? To weź się do roboty lewaku, tak to wszystko się bierze z pracy, często kilka lat na zachodzie, plus system gospodarczy i własne umiejętności, dużym plusem jest niska cena działek, nie każdy musi się tyrać w kurnikach z wolnym wybiegiem pod miastem wojewódzkim... Generalnie jak ktoś ma łeb i mental to może dobrze funkcjonować w Polsce. Ps. Ładny domek, trawnik taki se wolę więcej nasadzeń a mniejszy trawnik
  • Odpowiedz
@jmuhha: jak to na wsi - działka od rodziców, do tego hektar pola na sprzedaż i jeszcze drugi hektar u żony więc kredyt owszem ale tak na 4 lata max, potem się nadpłaci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jmuhha: nie wiem wykopki czy wiecie, ale jak ktoś ma dwie ręce i jakieś ogarnięcie to można samemu zbudować taki dom bez kredytu. Udało mi się kupić tanio działkę i sam z ojcem po robocie/na urlopach zbudowaliśmy dom 120 m2 poniżej 200k PLN. Fakt, zeszło to 3 lata, ale dla domu bez kredo i z podatkiem 200 zł/msc. warto było.
  • Odpowiedz
  • 211
@jmuhha: razem z żoną zarabiamy mniej więcej tyle ile pisze OP, 7 lat temu w miejscowości ~2000 mieszkańców, 10km do centrum miasta, dom jak na zdjęciu w stanie deweloperskim kupiłem za 360 tys (z tego 48 tys dofinansowania z mdm). pomijając oszczędności, po pandemii aktualnie mam 2K kredytu miesięcznie jeszcze przez 23 lata. mam chatę jaką chciałem i pitza z da grasso, żadnych zmartwień, żadnych potrzeb i koń zwalony. mam
barto - @jmuhha: razem z żoną zarabiamy mniej więcej tyle ile pisze OP, 7 lat temu w ...

źródło: source

Pobierz
  • Odpowiedz