Aktywne Wpisy

d4wid +147
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Wydaje mi się, że często ludzie mają wyrobioną opinię na dany temat i po prostu ciężko ją zmienić. Niektórzy są szczególnie uparci, nawet jak to nie jest kwestia indywidualna, tylko coś, co da się udowodnić (np. płaskoziemcy).
Czy mieliście kiedyś tak, żeby ktoś tak na Was wpłynął, że zmieniliście dość drastycznie swoją opinie/zdanie na dany temat?
Ja tak połowicznie miałem z transami, gdy się dowiedziałem, że nie wystarczy popatrzeć albo zobaczyć czy ktoś ma
Czy mieliście kiedyś tak, żeby ktoś tak na Was wpłynął, że zmieniliście dość drastycznie swoją opinie/zdanie na dany temat?
Ja tak połowicznie miałem z transami, gdy się dowiedziałem, że nie wystarczy popatrzeć albo zobaczyć czy ktoś ma

Rozliczam auto netto50%.
Ubezpieczam auto na sumę netto50% - dostaje odszkodowanie ze szkody całkowitej np 100k +11.5kvatu. Rozliczam ten vat 11.5k.
Ubezpieczam auto na sumę brutto - dostaje odszkodowanie ze szkody całkowitej 100k + 23k vatu. Rozliczam 11.5k vatu. Jestem 11.5k do przodu.
Czy odszkodowanie to jest przelew na 123k jako przychód czy odszkodowanie to jest przychód 100k + 23k vatu.
Tak/nie gdzie jest błąd.
#ubezpieczenia #ksiegowosc
Kiedyś chyba w Hestii wprowadzili jakiś myk że przy kradzieży auta w kwocie brutto wypłacą brutto, ale czy to nadal obowiązuje to musiałbym sprawdzić :)
edit: Dobra z ciekawości sprawdziłem, widzę że są jakieś wyroki sądów
źródło: 321
PobierzCzy odszkodowanie to jest przelew na 123k odszkodowanie przy całce (jeśli to nie kradzież) to jest różnica między wartością auta na dzień szkody minus wartość wraku. Wrak możesz oczywiście sprzedać a niektóre TU mogą Ci go same wystawić na
1. Wypłata odszkodowania na JDG to przychód i należy od tego zapłacić podatek
2. Ubezpieczycielowi nic do tego ile odliczysz. Zarówno składka jak i wypłata są neutralne w stosunku do VAT. Poprostu składka będzie inna w zależnosci od kwoty, możesz ubezpieczyć auto na:
100k
@zibizz1: To po co na mniejszą jak możesz na większa i dostać więcej?