Wpis z mikrobloga

Pytanie do bardzo mądrej głowy która będzie w stanie to wytłumaczyć. Ale prośba nie o domniemania tylko faktyczną wersję.

Rozliczam auto netto50%.

Ubezpieczam auto na sumę netto50% - dostaje odszkodowanie ze szkody całkowitej np 100k +11.5kvatu. Rozliczam ten vat 11.5k.

Ubezpieczam auto na sumę brutto - dostaje odszkodowanie ze szkody całkowitej 100k + 23k vatu. Rozliczam 11.5k vatu. Jestem 11.5k do przodu.

Czy odszkodowanie to jest przelew na 123k jako przychód czy odszkodowanie to jest przychód 100k + 23k vatu.

Tak/nie gdzie jest błąd.

#ubezpieczenia #ksiegowosc
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BC_anada: Nawet jak ubezpieczysz auto w kwocie brutto to przy wniosku o wypłatę odszkodowania jest pytanie czy możesz odliczyć VAT i w jakiej wysokości. Więc jeśli zaznaczysz prawdę to wypłacą i tak kwotę VAT50.

Kiedyś chyba w Hestii wprowadzili jakiś myk że przy kradzieży auta w kwocie brutto wypłacą brutto, ale czy to nadal obowiązuje to musiałbym sprawdzić :)

edit: Dobra z ciekawości sprawdziłem, widzę że są jakieś wyroki sądów
sayanek - @BC_anada: Nawet jak ubezpieczysz auto w kwocie brutto to przy wniosku o wy...

źródło: 321

Pobierz
  • Odpowiedz
gdy zgłaszasz szkodę musisz napisać oświadczenie czy jesteś vatowcem czy nie oraz czy odliczasz połowę czy całość VAT. Nawet jeśli ubezpieczysz się na brutto, a oświadczysz, że odliczasz połowę vat to dostaniesz połowę vat.

Czy odszkodowanie to jest przelew na 123k odszkodowanie przy całce (jeśli to nie kradzież) to jest różnica między wartością auta na dzień szkody minus wartość wraku. Wrak możesz oczywiście sprzedać a niektóre TU mogą Ci go same wystawić na
  • Odpowiedz
  • 0
@sayanek: @darek_fraczek No i właśnie tu jest kwestia taka że mam prawnika który sie specjalizuje w takich kwestiach (ogar niesamowity i dużo milionów już "uzyskał" i powiedział że jeżeli ogólne warunki informują o tym że przy wyborze brutto jest wypłata brutto to TU musi wyplacić brutto, sposób rozliczania nie ma znaczenia. Pytanie tylko czy księgowo wtedy jesteś faktycznie tą połowe VAT-u do przodu.
  • Odpowiedz
@BC_anada: Ja uważam że
1. Wypłata odszkodowania na JDG to przychód i należy od tego zapłacić podatek
2. Ubezpieczycielowi nic do tego ile odliczysz. Zarówno składka jak i wypłata są neutralne w stosunku do VAT. Poprostu składka będzie inna w zależnosci od kwoty, możesz ubezpieczyć auto na:
100k
  • Odpowiedz
  • 0
Jeśli możesz odliczyć vat ubezpieczasz na mniejsza kwote i masz mniejsza składkę. Jesli nie możesz to na brutto i masz wieksza kwotę. Wypłata to nie jest 100k+23k VAT tylko poprpostu kwota 123k

@zibizz1: To po co na mniejszą jak możesz na większa i dostać więcej?
  • Odpowiedz
@BC_anada No jesli zależy Ci zeby skasować auto to jak największą. Ale chyba kazdy normalny nie chce bo to tylko problemy. Każdy chce płacić jak najmniejsza kwotę za składkę.
  • Odpowiedz