Wpis z mikrobloga

Cześć #kopaniekryptowalut i #bitcoin
Jeżeli nie masz cierpliwości do amatora, który chce pchać się do zabawy - nie czytaj dalej bez melisy

Czy można jeszcze kopać samemu w domu?
Czy można przyjąć jakieś kalkulację dla danego sprzętu jakie jest wydobycie?
Gdzie i jak odkładać to na czarną godzinę najbardziej niezależnie?
Czasami mam dostęp do prądu za free, za 10gr/kwh i się marnuje i tak myślę o tym.

Nie oczekuję, że ktoś mi to wypunktuje i odwali robotę za mnie, ale słowa / strony klucze które pozwolą mi znaleźć niezbędne info - będę zobowiązany
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy można jeszcze kopać samemu w domu?

@wodziciel: Tak

Gdzie i jak odkładać to na czarną godzinę najbardziej niezależnie?

@wodziciel: Ja bym sprzedawał takie wykopane coiny i szedł w coś na DPoS / PoS i jakiś pasywny dochód próbował robić. Nie jest to opłacalne, ale jeśli hipotetycznie wykopiesz dolara miesięcznie, to lepiej by po roku mieć np. 1.2 USD
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: wiesz gdzieś mi kiedyś mignęło, że rozliczono się za coś przekazując twardy dysk z krypto. Czy to fikcja filmowa czy mogę sobie to przechować offline na ssd / hdd / dvd bluray (rly?)?
Miałem w telefonie kiedyś jakieś portfele, coś sobie kupowałem, ale wszędzie były potrzebne dane, dokumenty itp. A czy mozna oszczędzać w ten sposób „poza” systemem podatkowym? Źródłem byłoby tylko wydobycie, nieważne czy 0,1 czy 100 usd
  • Odpowiedz
@wodziciel: Z grubsza to fikcja. W sensie są urządzenia specjalne do przekazywania krypto bezpiecznie "offline". Pytanie czy warto je kupować.

Czy można żyć w krypto poza systemem bankowym na co dzień? Tak. Czy warto? Tak

Ja polecam pisać bloga na blurt.blog / blurt.intinte.org (ten drugi to mój interfejs) - hajs może niewielki, ale jest to motywacja do zagłębienia się w krypto bez inwestowania
  • Odpowiedz
@wodziciel: jeśli chodzi o przekazywanie fizycznie, jak banknotu, to jest takie coś jak satscard. Klucz prywatny nigdy nie opuszcza karty, to smartcard z interfejsem NFC i można tylko ją ładować i wysyłać z niej środki. Ma miejsce na 10 kluczy, przy czym raz "otwarty" będzie na zawsze już otwarty więc można sprawdzić ile jest na karcie i czy ktoś "otworzył" prywatny klucz czy nie.

Ładujesz taką kartę, przekazujesz komuś fizycznie
  • Odpowiedz