Wpis z mikrobloga

@Megasuper ma lepsze filtry, nie ma tylu śmieci na wodospadzie, fajnie wyciąga sygnały, nie grzeje się, ma bias - taki jakby wzmacniacz (musisz poczytać), jest w ograniczonej liczbie egzemplarzy przez co podejrzewam będzie bardzo drożał, jest bardzo selektywny, np na V3 filtr noise w ogóle sobie nie radzi a tu wycisza totalnie ( używam sdr console) i wyciąga sygnał, ogólnie niby to samo ale jakby jakość lepsza o kilka klas. Jest
  • Odpowiedz
@sel9000 o ile może zdrożeć chiński 8 bitowy SDR, kiedy na rynku masz 14 bitowe RSP1A/B/dx w przystępnych cenach? Nawet chiński klon RSP1 zostawia w tyle tego SDRa na układzie RTL ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@superheterodyna nie wiem zobaczymy, z reguły jak coś wychodzi w limitowanej liczbie egzemplarzy to drożeje, to nie moja opinia, kupiłem zestaw jak wyszedł za 250 zł a już widziałem oferty po 900, a tych sdr ów o których wspomniałeś nie testowałem, może są lepsze. W v4 podoba mi się że nie słyszę tak dużo zakłóceń jak z v3.
  • Odpowiedz
@Megasuper różnią się obudową. Wersja A ma obudowę z tworzywa, a B z metalu. B ma też poprawiony tor odbiorczy w stosunku do A, ale są to kosmetyczne różnice. No i przy obu SDR RTL wypada tak słabo, że naprawdę szkoda w ogóle brać pod uwagę kupno tej zabawki, czy to V3 czy V4 - nie ma znaczenia.
  • Odpowiedz
@Megasuper tak, antena jest najważniejsza. W bloku możesz zastosować antenę typu "magnetic loop". Na Ali są dość tanie, ze względu na rozmiary można je postawić w pokoju. Te anteny mają tę zaletę, że są niskoszumne, nie zbierają śmieci z wszechobecnych, chińskich przetwornic jak anteny otwarte.
  • Odpowiedz