Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, przychodzę z pytanie do osób na #emigracja . Czy w moim wypadku opłaca się teraz wyjeżdżać? Przy założeniu że zarabiam 36zl/h, mam mieszkanie gdzie płacę jedynie za czynsz i rachunki +/- 1100zł. Opcja jest taka, że mogę wyjechać i wynająć obecne mieszkanie. Jakie są teraz zarobki w Niemczech, Holandii przy pracach przez agencje? Kilka lat temu byłem w Holandii na magazynie odejmując wszystkie opłaty zarabiałem około 500 euro tygodniowo. W obecnej pracy, pracując 180-200h zarobię 6500-7000zł. Z jednej strony biorę pod uwagę że nie są to złe zarobki, jestem w Polsce i czuje się tu naprawdę dobrze, plus mieszkanie które daje dużo swobody. Za granicą bywa różnie od pracy po mieszkanie, gdzie pewnie mieszka się w dwie osoby (poprzednio miałem szczęście i mieszkałem sam). Dla niewielkiej różnicy raczej bym się nie podejmował wyjazdu. #pytanie #holandia #niemcy #praca #pracbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@theOstry to nie są już te czasy - w Holandii przepisy dotyczące agencji mówią że w pokoju nie może być więcej niż 2 osoby

@mirko_anonim to zależy na co trafisz - możesz trafić na pracę gdzie będziesz zarabiał 500 EUR, a możesz trafić, że będziesz miał 150-250 EUR po odliczeniach zakwaterowania.
Moim zdaniem nie ma się co pchać na zachód jak nie masz jakiś konkretnych kwalifikacji zawodowych, bo tylko się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Przecież masz świetne warunki w Polsce. Mieszkanie, zarobki w porządku.

Emigracja to g---o, może 20 lat temu opłacało się wyjeżdżać bez wykształcenia i perspektyw w Polsce. Daj se siana. Jeszcze Holandia z patusiarnią bez zębów. Powodzenia.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
Anonim (nie OP): Jeśli masz już własne mieszkanie bez najmu/kredytu, to emigracja opłaca się tylko jeśli dostałbyś potężne kokosy za granicą. W innym wypadku zawsze wyjdziesz gorzej bo będziesz musiał płacić tam za najem, a tutaj nie. Inaczej jest w przypadku osób które i tak muszą najmować albo brać kredyt bo nic nie odziedziczyli i nic nie mają, wtedy lepiej wyjeżdżać, i tak musisz płacić i tak, a zarobisz lepiej. Natomiast
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: W Holandii wiele się nie zmieniło. Minimalna poszła w górę, ale wraz z nią opłaty za zakwaterowanie, ubezpieczenie, transport etc. Pomijając to, że ceny w sklepach rosną.
Powiedziałabym, że czy x lat temu czy teraz to nie ma dużej różnicy w zarobkach.
  • Odpowiedz
Wydaje mi się,że ludzie wyjeżdżają głównie żeby zarobić na mieszkanie albo zarabiać dużo więcej niż tutaj. A jechać żeby tylko trochę więcej zarobić to się nie opłaca.
  • Odpowiedz