Wpis z mikrobloga

@EpicElion Dla mnie najlepszy w tym przypadku, to najprostszy. Reszta to detale.
Tłuszcz: bez, ew. masło klarowane.
Solić można pod koniec.
Konsystencja: wilgotne, ale dobrze ścięte.
Dodatki: o panie, tu mozna książkę napisać. Oryginalnie - bez dodatków. Najprostszy: świeżo zmielony pieprz - dodany po usmażeniu. Inny przykład z brzegu - majeranek - roztarty w dłoniach, dodany pod koniec smażenia. Inny: plaster sera położony na wierzchu ok. minutę przed zakończeniem smażenia -
  • Odpowiedz
@EpicElion: Nie rozwalać żółtek od razu tylko pod sam koniec jak białka już się prawie zetną i kończyć mieszanie na patelni już bez podgrzewania tak, że żółtka się nie ścinają a robią gęste jak roztopiony ser.

aa, i solić możesz od razu, albo nawet wcześniej - Gordon pieprzy głupoty.
  • Odpowiedz
@EpicElion Wbić 3-4 jajka do miseczki, posolić. Na małą lub średnią patelnię dodać łyżkę masła, rozgrzać na średnim ogniu. Po rozgrzaniu patelni wlać na nią przygotowane jajka, nie ruszać. Po chwili jak białko zacznie się ścinać, wykonać łopatką mieszanie ale oszczędne, tak aby tylko odkleić ścięte białko od patelni. Powtarzać do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli nie mieszać co chwilę tylko oszczędnie. Doprawić pieprzem, solą jeśli jeszcze mało, lubczykiem jak lubi i
  • Odpowiedz
@EpicElion: pomidorki koktajlowe drobno pokroić, do tego boczek/bekon i cebulę, na średnim ogniu, jak już się tluszcz wytopi z boczku to dodaj jajeczka, wymieszać i od razu dodać ser - cheddar. A i jak Microsoft napisał, nie rozwalaj zbytnio żółtek, to ma być gęste, białko ścięte
  • Odpowiedz
@kureci_paratko Nigdy bym nie pomyślał że można do jajówy dodać śmietanę. Raczej nie spróbuję, ale odważnie, odważnie. Masz rację co do boczku i solenia.
Co do używania margaryny zamiast masła to się nie wypowiem bo nie chcę, uff ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@siedze-na-antresoli smarowidło? Nie... To chyba krem, ale nie jestem pewien... Krem serowy, krem szynkowy... Jeszcze coś mi w głowie mówi, że może to pasta, ale to nie ma sensu. Ważne, że wiadomo o co chodzi. Takie coś z takim czymś do smarowania chleba ( ͡ ͜ʖ ͡)
Zbuk! To miałem na myśli. Nie znam innego określenia na zkažené vejce. Mogłem użyć zepsute jajko. No, ale mamy
  • Odpowiedz
@kureci_paratko Krem ma gładką konsystencję. Smarowidłem jest np. pasztet, ale pasztet zdecydowanie nie jest kremem. Pasta pasuje - w tym przypadku pasta jajeczna. Polska pasta ma inne znaczenie niż ta włoska, zresztą słowotwórczo - pasztet jest powiązany właśnie z rdzeniem "pasta".
  • Odpowiedz
@kureci_paratko sjp.pwn.pl/slowniki/smarowid%C5%82o.html
Współcześnie, gdy wpiszesz to słowo w wyszukiwarkę, praktycznie jedynie zachowanym kontekstem jest ten kulinarny.
Pomazanka powinna być zrozumiała dla Polaka, o ile w kontekście jest informacja o kulinariach - to ze względu na istniejący w polskim języku czasownik "pomazać".
  • Odpowiedz