Wpis z mikrobloga

#retrogaming i nostalgia
czy tylko ja uważam że GBA SP to najlepsza wariacja na retrogranie? Nieważne czy oryginał czy Anberniki.

Ani to za słabe, ani za bardzo 3D. Idealne i do kieszeni.

#changemymind

Czy GBA SP to najlepsza konsola od Nintendo?

• Oczywiście, że tak. Bo przenośna. 30.0% (3)
  • Nie, SNES lepszy, mimo że wymagał TV i prądu 70.0% (7)

Oddanych głosów: 10

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@vieniasn: okej, ale właśnie chodziło o złoty środek.

Mam wrażenie, że DS (a 3DS to już w ogóle) jest za bardzo "fancy" i chyba w tym rozmiarze wolałbym PSP albo klony Anbernic w wersji horyzontalnej (PSX).

GBA to czysta retro rozgrywka, bez udziwnienia dotykowym ekranem, bez analogowej gałki.
  • Odpowiedz
czy tylko ja uważam że GBA SP to najlepsza wariacja na retrogranie?

@hiperchimera: może nie tylko ty, ale GBA SP to przehypowane g---o xD

Ani to wygodne, ani ładne. Podświetlenie też jest kiepskie a granie w klasyczne gry z GB niewygodne.

Z oryginalnych najlepszy GBA to GB Micro. Nie z oryginalnych zwykłe GBA z wymienionym ekranem na jakiś współczesny.
  • Odpowiedz
  • 0
@vieniasn: dla mnie grafika zaczyna być już za bardzo nie retro w obu. Porównaj sobie takiego Dragon Balla albo Castlevanie (wersja 3DS, bo ta na zwykłego DS jeszcze trąci GBA).

No i jak pisałem wcześniej analogowy stick i dodatkowy ekran. Znaczyna być komplikacja.
  • Odpowiedz
@hiperchimera złoty środek to będzie ds

jest tani lekki nie wiem co w nim fancy a możliwości ma dużo większe niż PSP (tu lepiej wybrać vite)

@vieniasn: ej, ale 3DSy (nie XL) też są wielkości DS lite. Dosłownie New 3DS jest na szerokość dłuży od DS lite o 1 cm
  • Odpowiedz
@Kryspin013 ale budżetowo trochę inaczej to wypada

@vieniasn: Jak mówimy o budżetowym rozwiązaniu to bierzesz na co cię stać. Po za tym N3DS teraz budżetowo słabo wypada bo ludzie się rzucili. Ja swojego kupiłem chyba za 400 zł ale to z 2 lata temu.

@hiperchimera ale gdzie komplikacja to właśnie zalety że jest gajga
  • Odpowiedz
  • 0
@vieniasn: @Kryspin013
szanuje Wasze zdanie, natomiast pytanie co dla każdego oznacza retro. Jako wychowany na NES, uważam 3DS-a za zbyt mocną konsolę na retro w moim osobistym odczuciu.

Jak ktoś zaczynał przygodę od PS2 to pewnie ta grafika jest już dla niego retro, w dobie RTX i innych cudów na kiju.

Albo może za bardzo patrzę na światdetro przez pryzmat swoich Anberników i nie dostrzegam wad oryginalnych GBA.
  • Odpowiedz
@vieniasn: @Kryspin013

szanuje Wasze zdanie, natomiast pytanie co dla każdego oznacza retro. Jako wychowany na NES, uważam 3DS-a za zbyt mocną konsolę na retro w moim osobistym odczuciu.

@hiperchimera: a co jak się wychowałem na NES i czarnobiałym GB DMG, mam wszystkie gen Gameboyów, NES-a NTSC i sporo innych retro konsol? xD

Albo może za bardzo patrzę na światdetro przez pryzmat swoich Anberników i
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: nie wiem co się tak jeżysz.
Że nie ma mitycznego wkładania kartridża, czy że ma za o 2 szt dużo przycisków na górze?
Bo największą różnice to jest właśnie gniazdo i zdecydownie lepszy kursor w oryginalnym SP.

A tak to walki typu że PS One to nie było PlayStation, tylko to jakiś wyrób udający konsolę.
Bo nie można było
  • Odpowiedz
@Kryspin013: nie wiem co się tak jeżysz.

Że nie ma mitycznego wkładania kartridża, czy że ma za o 2 szt dużo przycisków na górze?

@hiperchimera: nie, że to chińskie g---o na emulatorze na linuksie na karcie SD z input lagiem.

A tak to walki typu że PS One to nie było PlayStation, tylko to
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: żeby było zabawniej temat dotyczył czy GBA czy SNES. A w wątku dyskusja o wyższości GBA SP nad 3DS.

dość dawno miałem w ręku oryginalnego GBA, SP i Colora, więc może nie pamiętam, ale czy ten lag serio jest aż tak zauważalny? Nie mam już jak sprawdzić, posprzedawałem co miałem i dzisiaj jak. to ładnie ująłeś: "chińskie gó...o na ARM" przenosi mnie do czasów młodości.

I nie jest to
  • Odpowiedz
@Kryspin013: żeby było zabawniej temat dotyczył czy GBA czy SNES. A w wątku dyskusja o wyższości GBA SP nad 3DS.

@hiperchimera: no tak średnio bo wspominka o SNES-ie tylko była w ankiecie. Bardziej wychwalasz GBA SP przez pryzmat chińskiego gówienka.

dość dawno miałem w ręku oryginalnego GBA, SP i Colora, więc może nie pamiętam, ale czy ten lag serio jest
  • Odpowiedz
  • 0
"nie czaję zachwytu nad chińskimi gówienkami i w ich cenie chyba bym wolał PSVitę lub 3DS-a ogarnąć, ze względu na lepsze możliwości i ekskluzywność gier, których na anbernicu nie odtworzysz (gry z DS-a lub 3DS-a)."

@Kryspin013 ten zachwyt ma kilka powodów:
- w cenie używanego sprzętu (o nieznanym stanie, musisz wierzyć na słowo) sprzed kilkunastu lat masz nowy
- nie każdy ma w domu karton kartridży, a pomijając aspekty moralne ściąganie romów na kartę mSD, to w podróży jest po prostu wygodniej mieć wszystko w środku.
- kupując jedno chińskie gó...ko poniżej 100$ za (nowy z gwarancją w PL) dostajesz dostęp do emulacji od NES do PS1, a te nieco droższe nawet Dreamcast czy N64
  • Odpowiedz
- kupując jedno chińskie gó...ko poniżej 100$ za (nowy z gwarancją w PL) dostajesz dostęp do emulacji od NES do PS1, a te nieco droższe nawet Dreamcast czy N64 ogarniają.

@hiperchimera: zupełnie jak PSVita ale za to masz ekran OLED i o wiele lepsza jakość wykonania xd

Natomiast racja, że nikt na razie nie zrobił dual-screena do
  • Odpowiedz
Ok, tylko nie czaję zachwytu. Gry ze SNES-a to mogłeś sobie na PSP odpalać przed 2010 rokiem a przypominam, że mamy 2024 xD

@Kryspin013: Bo są śmiesznie tanie. Jakakolwiek dyskusja o tych konsolkach bez brania pod uwagę ich ceny kompletnie nie ma sensu.

Vita czy n3DS wiadomo lepsze. Daj znać, jak znajdziesz za 200 - 250 zł w dobrym stanie xD
  • Odpowiedz