Wpis z mikrobloga

@conamirko: Hej, kupujesz wodę i jedzenie bez mikroplastiku? 98% społeczeństwa też nie więc skąd zdziwienie, że producenci wybierają tańsze i łatwiejsze w produkcji rozwiązanie
  • Odpowiedz
@Tja88: daj spokój z tymi butelkami tak mnie to wpienia że nie wiem, teraz musisz odgryzać plastik wypluć na ziemie, potem drugi, wypluć na ziemie i trzeci i tez wypluć na ziemie i dopiero da się korzystać z butelki.
Nie dość że świat staję się bardziej w stronę eko to robią rozwiązania które sprawiają że śmieci plastikowych będzie jeszcze więcej.
  • Odpowiedz
@conamirko: nie kupuje napojów w szklanych butelkach, bo to nie ma sensu. Nie da się później tej butelki oddać do ponownego napełnienia. A przed upowszechnieniem plastiku to był standard. Teraz butelkę traktuje się jako odpad do kosza niezależnie od tego z czego jest zrobiona
  • Odpowiedz
  • 1
Fajnie fajnie, tylko że ten mechanizm po lewej kosztuje pewnie tyle co 10 kompletnych butelek jak po prawej.

@Broximon: Za to wytrzymuje 100 razy więcej użyć.
  • Odpowiedz
@Tja88: @NiBBonacci: po lewej: 20-30% wartości produktu, masz trzy elementy w zespole każdy z innego materiału, ciężka logistyka, nie wiem jak to wygląda z recyklingiem na przemysłową skalę ale pewnie taki korek uniemożliwia użycie tej butelki jeszcze raz.
Po prawej masz max kilka procent wartości produktu, prosta masowa produkcja, elastyczność w formowaniu kształtu produktu.
Kluczowym czynnikiem jest CENA.
  • Odpowiedz
@NiBBonacci: Czy ty (albo wy) jesteś upośledzony? Odrywam ten kapsel i ani razu nie miałem żadnego problemu z zakręceniem tej butelki. Naprawdę nie rozumiem, o co jest ta cała afera. Trzeba być autentycznie upośledzonym manualnie i intelektualnie, żeby ten korek sprawiał jakikolwiek problem.
  • Odpowiedz
@realizta: Zgadzam się i nie przeczę. Zauważam tylko, że zamiast udoskonalić produkt - nie mowa o butelce a o zespolonej "nowej" nakrętce - powstało jakieś całkowicie niefunkcjonalne coś, żyjemy w czasach gdzie zamiast udoskonalać technologię albo zapożyczyć rozwiązania, które działały kiedyś.

Zobacz ile wariantów i iteracji tych nowych nakrętek już powstało, jest sporo złych i kilka na prawdę dobrych rozwiązań "problemu" - czyli złączenia butelki z nakrętką. Widać wybór leży
NiBBonacci - @realizta: Zgadzam się i nie przeczę. Zauważam tylko, że zamiast udoskon...

źródło: 433Sin-titulo-1-1-scaled

Pobierz
  • Odpowiedz
recykling pełną parą, szkoda, że korpus butelki i nakrętka są z dwóch typów plastiku,

@NiBBonacci: to nie ma znaczenia, bo recykling w tym przypadku polega na utylizacji w piecu wysokotemperaturowym.
  • Odpowiedz