Wpis z mikrobloga

#motocykle #prawojazdy
Mirki bo się napalilam i kupiłam sobie hondę cbr 125 po zaledwie 4 godzinach jazdy na placu. Ósemka nie wychodzi mi wcale, slalom chyba jako tako. I pytanie czy jest sens pchać się na drogę jak nie opanowałam jeszcze jazdy takiej powolnej i manewrowania motocyklem? Czy może dokupić sobie jeżdżę jazdy i sobie na czilku jeździć po placu aż nie złapie co i jak.
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mpetrumnigrum: @ka-lol Nie zagalopowaliście się chłopaki? Dziewczyna kupiła 125ccm i ma pytania co może zrobić, żeby nie zabić się na ulicy, a wy zaczynacie się kłócić o to jak prawidłowo schodzić na kolano. Ona chce sobie przejechać na drugi koniec miasta a dostaje rady, żeby na ósemce trzeć podnóżkami. Gdzie w ruchu ulicznym schodzisz na kolano? Tam wolne manewry to przydają się żeby w korku się przecisnąć na drugi
  • Odpowiedz
@malypajak ekspertem jestem żadnym bo na moto tak jak pisałem siedziałem 2h ale też jeśli miałbym teraz np. wypożyczyć 125cc żeby po mieście pojeździć to zamiast klepać slalom i ósemkę to wolałbym potrenować ruszanie żeby nie było przypału na swiatlach
  • Odpowiedz
Nie zagalopowaliście się chłopaki? Dziewczyna kupiła 125ccm i ma pytania co może zrobić, żeby nie zabić się na ulicy, a wy zaczynacie się kłócić o to jak prawidłowo schodzić na kolano. Ona chce sobie przejechać na drugi koniec miasta a dostaje rady, żeby na ósemce trzeć podnóżkami. Gdzie w ruchu ulicznym schodzisz na kolano? Tam wolne manewry to przydają się żeby w korku się przecisnąć na drugi pas, a to można zrobić na 125 podpierając się nogami.

W pierwszej kolejności to niech wyczuje gaz + sprzęgło, żeby się nie w-----ć przy ruszaniu pod górkę.

@mishaaq: do niej napisałem

dokup godzin na placu dobrze ci radzę. Lub samemu jedź na plac jakikolwiek twardy ustaw 2 butelki odleglość 8m i rób w okół
  • Odpowiedz
  • 0
@mishaaq +1 xD właśnie wzięłam sobie jeszcze godzinki jazd żeby poćwiczyć i się tak nie stresować. Powiem typowi żeby mnie wzial na górkę bo to dosyć ważne jest.
  • Odpowiedz
  • 0
@malypajak zestresowałaś mnie teraz, bo za niedługo zaczynam kurs, a nigdy nie jeździłam nawet na pitorynce ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) naprawdę jest tak trudno?
  • Odpowiedz
  • 0
@Konkol kurde na placu nie było trudno xd na początku mi gasnal i nie mogłam wyczuć ale potem już było git i nawet sobie 4 wbijalam. Kupiłam swoją hondę miałam nią wracać po zakupie i tak się zestresowałam że nie dałam rady. Pod chałupą zaliczyłam 3 gleby i już tak super nie było.
  • Odpowiedz
@SZESCIOPAK_HARNASIA no właśnie o tym mówię. Uważasz że to jest okej na przykładzie twojego znajomego? Dzisiejszy 125tki przecież ważą już koło 200 kg. Taki dziad kupuje sobie 125 na kat. B i nawet nie wie że jak się skręca w lewo to trzeba zjechać do osi jezdni, albo myśli że w razie czego wyhamuje tak samo jak samochodem
  • Odpowiedz
@mishaaq odklejency tacy są zawsze xD a pewnie jeżdżą tylko w internetach. Ja też miałem w robocie dziadów co gadali że poniżej pół litra nie ma co kupować a za ich czasów żeby zdać prawko to wystarczyło umieć ruszyć do przodu
  • Odpowiedz
a wy zaczynacie się kłócić o to jak prawidłowo schodzić na kolano

@mishaaq: Nie, nic takiego nie napisałeś. Po prostu tamten "motocyklista" się przyczepił, wymyślając nierealne sxenariusze, aby podstawić siebie jako super znawcę ¯\(ツ)/¯

Po to prawo jazdy na 125 jest na B, aby ludzie nie musieli myśleć nad kursem. Sama znajomość ruchu drogowego według ustawodawcy wystarczy.
  • Odpowiedz
  • 0
@ka-lol przecież to jest szalone że 125 można tak po prostu sobie kupić i jechać bez żadnego przeszkolenia tylko dlatego że masz 3 lata prawko na auto xD
  • Odpowiedz
@malypajak: skuter też można kupić od tak ¯\(ツ)/¯

Jakoś przez te wszystkie lata ilość wypadków radykalnie się nie zwiększyła:p

Najlepiej to wszystko zabronić, co nie? :p
  • Odpowiedz
@Shuwaks: co ciekawe ta ustawę napisał liroy i jak i ta o tym, żebyś nie musiał wozić dowodu rejstracyjnego i jeszcze kilka innych dobrych ustaw, które są dla normalnego człowieka , a nie tylko zastrzanie prawa i dokręcenie sróbki, mało tego ta ustawa wpłynęła też pozytywnie na gospodarkę.

Ale ludzie nie zagłosowali na Liroya, bo był z partii Kukiza, zamiast tego wybrali 1 z pis, po, bo "mniejsze zło" mówimy
  • Odpowiedz