Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak to jest, że tyle osob z tagu latami tu siedzą, codziennie ekscytują się do ruchu na wykresie, kupują w bessach i dalej nie są milionerami?

@IkdapS_: tylko ci co zaczęli na prawdę wcześnie mieli szansę na łatwe zostanie milionerami wkładając niewielkie pieniądze lub kopiąc. Teraz nawet kupując w dołku 4-letniego cyklu i sprzedając na szczycie musisz włożyć kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy zł, żeby wyjąć milion. Zobaczymy po tym cyklu
  • Odpowiedz
  • 2
@m4cias kilkadziesiąt k oszczędności na inwestycje to chyba nic spektakularnego? Szczególnie przez tyle lat xD

Czyli większość gra za parę k?
  • Odpowiedz
kilkadziesiąt przez tyle lat to chyba nic spektakularnego?

@IkdapS_: no to jest ani mało ani dużo, zależnie dla kogo i jak rozłożone w czasie. Wstrzelenie się w sam dołek też jest sztuką. Ja np. robię DCA od jakoś 2016-2017 niewielkimi kwotami miesięcznie, czasem większymi jak właśnie na ostatnim dnie przy <20K USD mam stopę zwrotu jakieś 300% w tym momencie więc żeby mieć milion to musiałbym włożyć 300k+. W dodatku
  • Odpowiedz
@IkdapS_: w poprzednim cyklu brałem za każdą kwotę, od dołka po górkę i ponownie do samego dołka. Dodatkowo na początku kupowałem za mniejsze kwoty, później co raz większe więc i z tego tytułu średnia trochę wyższa.
  • Odpowiedz
jak jakiś zakup siądzie to przechwałki tu są od razu „zyskiem”

@IkdapS_: też trzeba odróżnić day traderów od inwestorów. Day trader może się chwalić pojedynczymi, trafionymi transakcjami a przemilczeć kilka, kilkanaście, czy kilkadziesiąt stratnych. Taki raz się pochwali bo trafi a później go dźwignia z planszy zmiecie i słuch po nim zaginął.
Ci, którzy regularnie inwestują nie emocjonują i nie chwalą się pojedynczymi transakcjami albo i w ogóle ile zarobili.
  • Odpowiedz