Aktywne Wpisy
Hugolina +5
#niebieskiepaski
Podoba mi się jeden kolega taki. Znamy się z kursu tańca, grywamy w planszówki. To jest dosyć specyficzny typ człowieka, raczej niezbyt umie w relacje z kobietami. Ale mi się podoba :3 Problem tylko że on mnie olewa tzn. trzyma mnie na dystans, mam wrażenie że męczy go gdy jesteśmy sam na sam (w sensie bywamy sam na sam bo dość często wracamy razem tramwajem przez pół miasta to
Podoba mi się jeden kolega taki. Znamy się z kursu tańca, grywamy w planszówki. To jest dosyć specyficzny typ człowieka, raczej niezbyt umie w relacje z kobietami. Ale mi się podoba :3 Problem tylko że on mnie olewa tzn. trzyma mnie na dystans, mam wrażenie że męczy go gdy jesteśmy sam na sam (w sensie bywamy sam na sam bo dość często wracamy razem tramwajem przez pół miasta to
Wrrronika +87
Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu w czesci piwnicznej
Przez jakies 2 miesiace mialam szczury
Teraz mam ptsd
Nie dzialaly zywolapki [miesiac probowalam. Wlacznie tez z tym by chowac jedzenie i nigdy nie trzymac smieci w domu, by po prostu wyniosly sie z braku zywnosci], nie dzialaly pulapki
Przez jakies 2 miesiace mialam szczury
Teraz mam ptsd
Nie dzialaly zywolapki [miesiac probowalam. Wlacznie tez z tym by chowac jedzenie i nigdy nie trzymac smieci w domu, by po prostu wyniosly sie z braku zywnosci], nie dzialaly pulapki
nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy - szukam roweru w przedziale 6500 - 8000 zł. Wchodzę na stronę np Giant i sprawdzam specyfikacje roweru Revolt 1 (https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-1) "Przerzutka tylna: Shimano GRX RX-400" wklepuje w google i taka przerzutka kosztuje 250 zł bez przeceny.
Jak to jest z wyceną tych rowerów? 8000 zł i przerzutka za 250 zł?
Czy ktoś z Was posiada "tier listę" komponentów?
#rower
Marże na rowerach są kosmiczne. Od ceny katalogowej w spokojnie dostaniesz 20-30% upustu nawet na nowości. Wyprzedaże to -50/60% i nadal na tym sporo zarabiają.
A tier liste to se wygooglaj leniu...
Tierlista GRX jest z grubsza taka, że 10-rzędowa jest grx 400, potem 11 rzędów masz 600 i 810 plus 815 di2, a teraz jeszcze 82x jako 12s.
Czy da się lepiej wydać okolice 8k na gravela? Pewnie tak.
składałeś kiedyś u producenta jakieś zamówienie na rowery że wiesz jakie są marże?
bzdura
@n000t:
Dokładnie ten rower: katalogowa 7999 na allegro 6399, czyli 25% różnicy.
Do tego allegro to nie jest najtańsze miejsce do
@Adolf_Cartman: do roweru z barankiem Deore chcesz wsadzać? W biedagravelach czasem montują napędy szosowe.
@Adolf_Cartman:
GRX400 to ta sama półka co Deore M4100, a rowery MTB z Deore m4100 kosztują 3-4k.
Giant po prostu ma dużo większą marzę na gravelach, i jak w końcu rynek się nasyci to ten rower będzie kosztowal połowę obecnej ceny.
edit np Giant np 3 rożne Revolty i 1 za 8000 zł jest na GRX400 i to nie pełna, bo przednia to Tiagra - czyli ma tył GRX400, a przód Tiagre szosową? A już Revolt 0 za 9000 zł jest na pełnym GRX800.. czyli najwyższej opcji z grupy Gravelowej.
To nie chodzi o producenta tylko typ roweru, popyt na gravele jest większy niż podaż i producenci trzymają wysokie marże.
W przypadku MTB jest odwrotnie i pełno wyprzedaży.
Lepiej GRX, bo jeżeli dobrze pamiętam to nawet najniższy GRX jest ustawiony na poziomie SLX/105 więc wyżej od clarisa i tiagry.
Do tego to takie trochę przerzutki MTB ale działają z szosowymi/gravelowymi manetkami.
Słowo klucz to "clutch". No ale bez tego też da się żyć, po prostu większa szansa, że łańcuch spadnie na wertepach.
Wszystko kwestia budżetu, potrzeb i oczekiwań.
@Adolf_Cartman: obczaj merida silex. Tylko trzeba zapolować na jakąś dobrą ofertę na pepperze.
Czy przerzutki z Gravel bardziej porównywać do szosowych czy MTB?
Komentarz usunięty przez autora
@Adolf_Cartman:
Wystarczy patrzeć na pierwsza cyfrę w kodzie prodecenta, przerzutka GRX RD-RX812 to tier 8, tak jak przerzutka MTB Deore XT RD-M8100, czy szosowa Ultegra RD-R8000-GS.