Wpis z mikrobloga

Dobra, zachciało mi się pouczyć #arduino . I tutaj wypływam na dwie szerokie wody:

1. Do zabawy i nauki wyczaiłem, że potrzebuję Arduino Uno R3, żeby łatwo go programować. Nie ma chyba nic prostszego do obsługi i programowania? Funduino? Podobno zgodny, ale mało o nim w projektach..

2. Zestawy w Polsce kosztują po 150zł. Na Aliexpress w tej cenie (48$) mam Starter Kitz chyba wszystkimi możliwymi guziczkami, czujnikami, gadżetami, lampkami i kotami na rowerach.

Nigdy nie kupowałem na Ali - będzie to działać? Jedyne co widzę po lekturze w necie, że te płytki nie są "oryginalne" (inny kolor elementów, czcionki na PCB itp). Ale podobno wszystko jest kompatybilne. Kupował ktoś coś takiego?

Szczerze to nie zależy mi na żadnej licencji - byle działało z IDE i tak jak oryginał. Mogę nawet czekać miesiąc na paczkę. Warto zaryzykować z Chin, czy zostać przy ograniczonej ofercie lokalnych sklepów?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moriturius: najlepsze, że te moduły na ebayu kupiłem 4sztuki za 12zł czyli 3zł sztuka + free przesyłka, a u nas 16zł+ przesyłka za sztukę :D To się nazywa przebitka.
  • Odpowiedz