Aktywne Wpisy

pepepanpatryk +201
Smutne realia zakładania rodziny na wynajmie.
Swoją drogą zakładać rodzinę 2+2 nie mając własnego kąta to dość śmiała decyzja w dzisiejszych czasach.
#nieruchomosci
Swoją drogą zakładać rodzinę 2+2 nie mając własnego kąta to dość śmiała decyzja w dzisiejszych czasach.
#nieruchomosci
źródło: 1000030655
Pobierz
Kallisto +41

Przez tyle lat, słyszę tylko że to obowiązek, że to katorga, że wygodne życie się skończy i teraz sobie myślę jak ktokolwiek zdrowy słysząc ciągle takie gadanie i zdając sobie sprawę z realiów w jakich żyjemy może chcieć mieć te dzieci? Skoro moje życie jest spoko, wygodne i niczego mi nie brakuje to na co mi ten obowiązek?
Nie obchodzi mnie los kraju, który miał na mnie w------e.
Kto mi poda szklankę wody na starość? Brak towarzystwa? Nie będzie emerytur? Przecież to najbardziej egoistyczne powody, żeby zmuszać kogoś do życia w systemie, którego sam nienawidzę, a który mam utrzymywać ja i moje dzieci xD
Niech ten system jebnie, też mnie to nie obchodzi.
Dlaczego ta dyskusja to zawsze głupie gadanie o losie kraju, emerytur i katordze towarzyszącej wychowywaniu?
Przecież rodzice zrobili z siebie męczenników, którym trzeba stawiać pomniki za życia, bo wpadli i teraz są zdziwieni, że my nie chcemy mieć dzieci xD
Każdy ma nas w dupie, co chcemy i czego potrzebujemy i nic nie jesteśmy nikomu winni.
#natalizm #antynatalizm
@ciemnienie: Jako osoba z
@galek: Nie, ale jest najbliżej moich poglądów. Znasz taką odnogę jaką ja opisuję? Bo nawet jeśli zakładając hipotetycznie dla tego dziecka przyjście na świat będzie czymś dobrym to dlaczego mimo to mam na siebie brać tę odpowiedzialność? Załóżmy, że przyjście na świat będzie dla dziecka dobre. To dlaczego ja jako rodzic mam brać wszystko to co złe z rodzicielstwa, żeby
Matkę pamiętam podobnie. Jednak nie chce mi się rozpisywać, bo to długa historia.
Mając to na uwadze, wiem że sam lepszy nie
@Zgrywajac_twardziela: W punkt xD 1 argument za i to jeszcze ogólny, a przeciw to ci napiszą wypracowanie.
Zawsze
Oczywiście że przyjście na świat dziecka nigdy nie jest dla niego dobre i to właśnie jest #antynatalizm
Jasne, jeśli masz naprawdę beznadziejne doświadczenia i kiepskie wzorce, nie chcesz jakos tego poprawic, podświadomie czujesz że byś poległ w tym skomplikowanym zadaniu, to nie bierz się za to.
Tylko nie kalkuj tgo bezwzglednie na wszystkich innych wokoło, bo wielu rodziców wyciąga z rodzicielstwa masę dobra, mimo że to trudne i wymagajace zadanie.
Spoko, uczulam na wrazliwosc i jakąś dozę zrozumienia, szczególnie dla
@Garztam: odpowiem filozoficznie: bo tak sie ziemia kreci i taka jest kolej zycia, ze wszystko co najlepsze przekazujesz bezinteresownie swojemu potomstwu.
Myli sie ten, kto mowi o szklance wody na starosc. Zgadzam sie z Petersonem, ze posiadanie dzieci przez pare - zmienia ich punkt widzenia, ktory jest skierowany na siebie, otwieraja sie na altruizm
@piotre-gie: zapomniałeś o zaburzeniach psychicznych
Nie wyświetlają mi się wpisy ciemnienie (poza cytatami) ponieważ mam tę toksyczną osobę na czarno i nie chcę widzieć jej mondrosci. Jest ona właśnie przykładem rodzica, który pieje o cudzie rodzicielstwa, ale jednocześnie wymaga peanow za poświęcenie którego dokonała. Plus jeden ze słynniejszych wątków, w którym cisnęła po swoich rodzicach, którzy nie mogli wszystkiego rzucić i przyjechać zająć się jej dzieckiem.
(Ps. Ciemnienie, skoro
Tak jak mówiłem problem jest w tym, że mówi się tylko o tych złych rzeczach, a takie wpisy jak twój są w mniejszości.