Wpis z mikrobloga

tym kraju najpierw rodzisz dzieci a dopiero potem ogarniasz mieszkanie i inne potrzebne rzeczy tak działa u nas system socjalny dopłaty do kredytów zależne od ilości dzieci 800+ od ilości dzieci itp.

@zeszyt-w-kratke: No to coś nie działa skoro dzieci się nie rodzą. Ja sobie nie wyobrażam kupowania po dzieciach, bo tak bardzo obniżyłyby mi zdolność kredytową że nic bym nie kupił sensownego.
  • Odpowiedz
@pepepanpatryk: no i co wielkiego sie dzieje? szukasz chaty, wynajmnujesz, przeprowadzasz sie i zyjesz dalej. Przecwiczone, rodzina 2+2 plus dwa koty i pies, 15 lat na wynajmie, teraz wlasna chata w końcu. Bardzo długo wychodziło mi mniej niż rata kredytu.
  • Odpowiedz
Ale demograf ci powie że mieszkanie własnościowe nie wpływa na dzietność bo przeprowadzono ankietę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PfefferWerfer: Przecież naukowcy mówią, że jest odwrotnie, że stabilność mieszkania jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na decyzję par o dzietności (i jeszcze kilka pośrednich czynników wynikających z tego).
  • Odpowiedz
@pepepanpatryk: Taka prawda, a wykopki i tak napiszą żeby rozmnażać się w pokoju z Ukraińcami xd U mnie na osiedlowej grupie też widziałam takie apele, a jedna babka pisała z pretensjami czemu nikt z trójką dzieci nie chce jej wynająć xd
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke

@PfefferWerfer: w tym kraju najpierw rodzisz dzieci a dopiero potem ogarniasz mieszkanie i inne potrzebne rzeczy tak działa u nas system socjalny dopłaty do kredytów zależne od ilości dzieci 800+ od ilości dzieci itp.

Ale p--------z głupoty facet ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@pepepanpatryk nie ma nic takiego jak dobry moment na dzieci. Dzieckiem opiekujesz się minimum 18 lat, wliczając okres ciąży i taki, że edukacja może się wydłużyć np studia to jest jakieś 25 lat. Jak można zaplanować coś na 25 lat na tym świecie. Nie chodzi nawet o obecne czasy bo problemy na świecie zawsze były. To jest wymówka ludzi, że trzeba się szykować na to. Oczywiście, w jakimś zakresie trzeba, ale
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: no przecież nie wpłynęła, bo nie mając własnościowego mieszkania zrobili 2 dzieci, czyli powyżej średniej dzietności 1.1 w Polsce

@pepepanpatryk dla takich rodzin oczywiście powinien być najem mieszkania od Państwa (najlepiej z opcją dojściem do płatności), ale nawet na wynajmie wolnorynkowym taka rodzina może mieszkać nie znajdzie innego lokalu
  • Odpowiedz
@pamareum: mnie śmieszą te wszystkie komentarze, że przecież w niemczech czy innym kraju z zachodu większość wynajmuje i jest ok, ale nie zająknie się nawet taki znawca na temat praw wynajmujących w takich krajach czy innych przywilejach z tym związanych, że o cenach w stosunku do zarobków nie wspomnę. Do tego oczywiście nic też o kulturze bo przecież to nie jest tak, że ktoś wychowywany w postrzeganiu rynku w jeden
  • Odpowiedz