Wpis z mikrobloga

#polityka #cpk #neuropa #4konserwy

Pytania do tych, którzy są niezadowoleni z uwalenia "szprychowych" planów CPK:
1. Czy to oznacza, że połączenia ze Szczecinem, Lublinem, Rzeszowem już nigdy nie powstaną?
2. Czy wierzycie, że PiS by dowiózł temat w wyznaczonym czasie?

Ad 2. - nie uciekajcie w "nie jestem za PiSem, ale" - koncepcja szprych na całą Polskę to był projekt Horały, posła PiS i to jedna z ich głównych propozycji politycznych na stole.
LebronAntetokounmpo - #polityka #cpk #neuropa #4konserwy 

Pytania do tych, którzy są...

źródło: z24836283IHG,10-szprych-kolejowych-do-CPK

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LebronAntetokounmpo: Widzę, że nastąpił lekki chaos informacyjny z tym związany. Jak mam być szczery, to ja też się zgubiłem. Ja to nawet nie wiem czy te szprychy są w końcu uwalone czy też nie. Widzę tylko, że opinie co do projektu są podzielone 50/50. Może ktoś mnie oświeci.
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: Malepszak mówił, że z niczego nie zrezygnowano jak kojarzę. Tylko standardowo w przypadku tego rządu, chaos informacyjny. Jak ktoś w internecie wytknął na grafice brak Katowic, to w następnej wersji już je dorysowano xD
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: Projekt PIS nie uwzględniał kolejnej modernizacji LK7 Lublin-Warszawa. Zmodernizowali ją parę lat temu. Co ciekawe czas podróży się skrócił o parę minut. Dalej szybciej jeździ się busikiem do stolicy. Remont robiony po łebkach, bo odświezyli tylko perony, ale na dworcu Lublin Główny dalej masz pagotrony do wyświetlania odjazdów xD

Nie wiem co planuje obecny rząd, ale pewnie nic nie ruszą. Ze Wschodu to Białystok, który jest mniejszy od Lublina
  • Odpowiedz
@Pituch a to dlatego że Białystok leży na trasie Rail Baltici czyli szybkim połączeniu kolejowym państw nadbałtyckich, a w przyszłości i Finlandii z resztą Europy.
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: Nie wiem, czy ja jestem jakiś ślepy, ale na tej mapce masz połączenia do wszystkich tych rzekomo zarzuconych miast. Nawet z ponumerowanymi "szprychami". Z resztą np. ten odcinek Szczecin-Poznań już od dawna jest w trakcie remontu
  • Odpowiedz
@crewlove to o polityce informacyjnej rządu w 100% trafne. Myślałem, że po odbiciu TVP koalicja nie będzie miała problemów w komunikacji, a tu d--a. Tusek myśli, że sam twitterem i tiktokiem ogarnie komunikację i nie potrzebuje rzecznika rządu. Jest jak jest xD PiS rzuci jakąś totalna bzdurę i ona lata po sieci przez tygodnie, jak choćby uwalenie fabryki Intela w Miękini.
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: bardzo im się dziwię, że nikogo takiego dalej nie mają. Ostatnie miesiące (lata?) komunikacyjnie są obrzydliwe, byle co potrafi latać w internecie tygodniami. Jako doświadczony przeglądacz internetu mam czasami problemy z weryfikacją, co dopiero ktoś mniej doświadczony.

@wstanczyk masz rację, faktycznie nawet na tej pisoskiej jest odcinek do Szczecina modernizowany przez PLK. Oni mam wrażenie po prostu wszystkiego nie pozaznaczali, jest bardziej marketingowa ta ilustracja i jako że
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo:

jak choćby uwalenie fabryki Intela w Miękini.

A ostatecznie się okazało, że to rząd Morawieckiego znacznie opóźnił tą inwestycje, bo nie podjęto uchwały w tej sprawie ¯\(ツ)/¯ Zrobił to dopiero Tusk i spółka w grudniu.
  • Odpowiedz
ale na dworcu Lublin Główny dalej masz pagotrony do wyświetlania odjazdów

@Pituch: kurde, tego to ja bym akurat nie modernizował. Znaczy się: odrestaurowywać, a nie wymieniać. Uwielbiam na nie patrzeć :)
  • Odpowiedz
to ten wątek Lamańskiego to fan fiction? :P

@LebronAntetokounmpo: wątek Lamańskiego to skrót z lania wody.

Malepszak sam zaznaczył, że szprychy są ponownie analizowane. A ta mapka która krąży po necie to przedstawia tyle co nic - wygląda jakby ktoś ją naszkicował w paincie na godzinę przed konferencją. Tu nie ma żadnych szczegółów, jest za to olbrzymi chaos informacyjny.
  • Odpowiedz
. Z resztą np. ten odcinek Szczecin-Poznań już od dawna jest w trakcie remontu

@wstanczyk: To jeszcze go nie skończyli? Czy zaczęli kolejny, bo ja pracowałem przy przebudowie tej linii 15 lat temu XD
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo nr 7 busko- Tarnów xD, ja to słyszę o tym pomysle polaczenia odkąd żyje. Nue powiem, fajnie by bylo, ale to 27km przez częściowe tereny zabudowane w strone żabna. I 3 mosty, w tym jeden na Wiśle. Niiiiii hu hu widze jak to zrobią xD sama ta linua to koszmar dla projektanta tej trasy, metoda PiS zasypać wszystko kasą i ew. Zwalic na tuska tu nie pomoże. Az popatrzylem na
  • Odpowiedz
@mayek ciężko stwierdzić, też się zastanawiam. Ale jak ten poprzedni się kiedykolwiek skończył to pociągi zaczęły jeździć wolniej a nie szybciej xd
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo: To jest od zawsze problem Tuska, bo tak samo zaniedbali politykę informacyjną już przy wieku emerytalnym, OFE i innych takich. Morawiecki jest zdecydowanie lepszym bajkopisarzem i umiał wszystko na prostych slajdach sprzedać (patrz np, kampania o środkach z KPO).
  • Odpowiedz