Wpis z mikrobloga

@R_O_T_T_E_N: przypomniała mi się pewna historia z liceum. byłem na wymianie w Getyndze u Niemca, i potem on do mnie wpadł na 2 tygodnie. Generalnie dużo imprez i picia. Czasami jakieś zajęcia kulturowe. No i w moim domu obiady przygotowywała moja babcia. i pewnego dnia on cos do nie zagadał, a ona bardzo dobrym niemieckim odpowiedziała. No i ten szwab chciał dać jej komplement, ze ładnie mówi po niemiecku. A
  • Odpowiedz
Gość złapał buraka i patrzył do końca obiadu prosto w talerz. Ale to tez pokazuje, ze Niemcy nie za bardzo obwiniają siebie za tamte czasy.

@claudio_caniggia: Wręcz przeciwnie. Jakby to samo z ruskim było to by się uśmiał.
Niemcy masowo jeżdżą na wycieczki do PL właśnie oglądać obozy zagłady i rezultaty swojego dzieła.
  • Odpowiedz
Niemcy masowo jeżdżą na wycieczki do PL właśnie oglądać obozy zagłady i rezultaty swojego dzieła

@masz_fajne_donice: XDDDDD

Niemcy mają Polaków za tanich roboli do wyzyskiwania, a kobiety za tanie dziwki (tu akurat słusznie).

Na całym świecie propagandowo zrobili z nas antysemitów, ksenofobów, patrzą jak tylko nałożyć na nas kolejne kary unijne za nieprzyjmowanie inżynierów, no ale Polaczek nie wytrzyma jak nie wyliże butów każdemu wokół XD
  • Odpowiedz
@claudio_caniggia: Ja tam z Niemcami trochę kontaktu miałem, szczególnie młodszymi. U nich wygląda to tak, że w czasie edukacji co chwilę nawija im się o holokauście i WW2. I tak, mają pełną świadomość tego, iż była to straszna tragedia i odpowiada za nią ich państwo. Za to jako ludzie/jednostki powoli mają już dość okładania ich tamtymi wydarzeniami z każdej możliwej strony bo nie chcą być ciągle postrzegani przez pryzmat działań
  • Odpowiedz
Niemcy masowo jeżdżą na wycieczki do PL właśnie oglądać obozy zagłady i rezultaty swojego dzieła.

@masz_fajne_donice: po czym wracają do swojego kraju i jak Merkel (kanclerze) albo Ursula (przewodniczący KE) mówią przed światem, że to nasze obozy.
  • Odpowiedz
@AbaKowner: z tego co pamietam, to w szkole niemiecki byl obowizakowy i pracowala gdzies na akord. Ale o szczegoly musialbym podpytac moja mame, bo babcia juz nie zyje. Ale generanie lepiej wspominała szwabow od ruskich.
Ta rozmowa przy obiedzie miala miejsce ponad 25 lat temu, wiec mogla uzyc innego slowa niz "zmuszona" ;)
  • Odpowiedz
Niemcy masowo jeżdżą na wycieczki do PL właśnie oglądać obozy zagłady i rezultaty swojego dzieła

@masz_fajne_donice: Ci którzy dokonywali tego dzieła pewnie nigdzie nie jeżdżą, bo nie żyją. To tak gwoli ścisłości.
  • Odpowiedz