Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista25k #informatyka #korposwiat #praca #pracbaza #inzynieria #zarobki

Jak wygląda teraz rynek IT? Przykładowo, na AGH jest z 5 kierunków informatyki na różnych wydziałach, jedynie co, to zmienili trochę nazwy jakiś czas temu.

Jeżeli ktoś chce się przebranżowić, to jest wgl sens (o ile w ogóle jest sens to robić) iść na studia?
Myślałem o tym ostatnio i w sumie, studia byłyby jedynie jako miejsce nawiązania znajomości ale ten czas można by poświęcić nawet na darmowy staż. Tam sie człowiek więcej nauczy, a i tak finansowo to się będzie na plusie, bo studia, to wiadomo.

Ja teraz pracuje jako inżynier innej branży i z 2 letnim doświadczeniem mam tak 10-11k brutto, co ogólnie nie jest dla mnie wystarczające. Więcej, to już jako manager bym zarobił ale nie specjalnie mi się chce.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@unlucky_: no to sam widzisz. Było jak było. Pamiętam jaki negatywny "szok" przeżyłem jak uczony tym co było na studiach i idealistycznym podejściem zacząłem pracować komercyjnie i widziałem kod. Wtedy miałem poważne myśli czy w ogóle warto wchodzić w te branże xD

Teraz jest dużo lepiej, testy jakieś są pisane, code review starają się robić, ba czasami jest tester w zespole xD
  • Odpowiedz
@LadnyChlopczyk: czy spoko praca? szalenie monotonna, jednocześnie dość mocno stresująca gdy są terminy. Z jednej strony zdarzają się momenty luzu, gdy pracujesz kilka godzin, z drugiej zdarzają się chwile gdy nie wiesz w co ręce włożyć i robisz nadgodziny.
  • Odpowiedz
czas można by poświęcić nawet na darmowy staż. Tam sie człowiek więcej nauczy, a i tak finansowo to się będzie na plusie, bo studia, to wiadomo.

@LadnyChlopczyk: No jasne, ze lepiej na staz zamiast na studia, tylko czy dostaniesz staz bez studiow?
  • Odpowiedz
@LadnyChlopczyk: to ja też swoje napiszę, ale trochę z innej perspektywy.
Od zawsze lubiłem majstrować przy kompach, później przyszła fascynacja programowaniem, bo teoretycznie duże zarobki i możliwość ciągłego rozwoju, z przeświadczeniem, że im dłużej będę się rozwijał, tym lepszy będę i będzie wpadał lepszy hajs ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Zrobione technikum z it, zrobione studia z it - w czasie studiów złapałem robotę jako tester oprogramowania w embedded.
Po jakimś czasie udało
  • Odpowiedz