Aktywne Wpisy

RobieZdrowaZupke +28
Tam już się nie da wrócić
źródło: 201115173830812848
Pobierz
Afrobiker +4
Kto znowu zaspał?
źródło: temp_file4850566647557138576
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 201115173830812848
Pobierz
źródło: temp_file4850566647557138576
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Bardzo dużo się nauczyłem o Linuxie uzywając ChromeOS Flex. Jest to lepsze niż zwykły Linux - bo z jednej strony Linux w ChromeOS to tylko maszyna wirtualna, więc wiele rzeczy nie ma lub nie działa i trzeba obchodzić je ręcznie. Z drugiej to tylko maszyna wirtulana - jak ją popsujesz to 60 sekund i masz nową a cały czas masz działający system z przeglądarką internetową.
Następny mój laptop to będzie #chromebook na 100%, ale póki co sprzęt mam dobry i się nie psuje. Nie wiem jak z Windowsem na chromebookach - podobno jest problem je zainstalować, bo nie ma UEFI, natomiast Ubuntu ma oficjalną instrukcje jak dual bootować Ubuntu na chromebooku.
@Prolaptop: No z tego co mi wiadomo ChromeOS = Linux.
Równie dobrze można jechać na WSL (Windows) czy KVM (Linux). Są też chyba kontenery Docker z konkretnymi dystrybucjami.
@L3gion: To prawda, ale mi było po prostu ciężej się zmusić do korzystania z WSL kiedy mam w pełni działającego Windowsa, któremu nic nie brakuje. Po prostu się zapominam i zaczynam klikać po Windowsie.
KVM nie próbowałem.
@Prolaptop: ?
@Prolaptop: ale to jest poprawne zachowanie. Nie ma co demonizować takiego podejścia, zwłaszcza w świecie inżynierskim. Osobiście oczekuje od innych pracowników w IT takiego podejścia. Czas jest jedynym towarem nieodnawialnym. Wybieranie narzędzie które działa i znasz jest