Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +631
bibi__ +275
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
Wiem, że te książki znacznie się różnią, dlatego spróbuję dodefiniować o co mi chodzi.
Lubię rozbudowane światy z własnymi systemami filozoficznymi, religijnymi itd. Fajnie jeśli pojawiają się tam również jakieś wątki metafizyczne, albo związane z transhumanizmem. Diunę czytałam dawno, ale wydaje mi się, że pod względem opowiadania o świecie jest podobna do Hyperiona - nie tłumaczy zbyt wielu zagadnień, tylko wrzuca w wir wydarzeń i pewne rzeczy zaczyna się rozumieć dopiero wraz lekturą.
Macie do polecenia coś co ma podobne cechy? Może być to popularna książka, bo miałam długą przerwę od czytania i prawdopodobnie i tak nie będę jej znała.
#hyperion #diuna #sciencefiction #scifi #fantasy #czytajzwykopem #ksiazki
Ilion/Olimp tez od Simmonsa
Przestrzen Objawienia Alastair Reynolds
A filmy Diuna to kiszka, Jest 3 odcinkowy miniserial DZIECI DIUNY (Children of Dune) z 2003 - ciut lepszy (fajna muzyka)
01 - Dżihad Bulteriański\
02 - Krucjata przeciw maszynom\
03a - Bitwa pod Corrinem\
Tak samo z serii o Hyperionie zostały mi
@makrofag74: Diunę i Mesjasza Diuny czytało mi się bardzo dobrze (mówię o tłumaczeniu, bo chyba za oryginał bym się na razie nie zabierała), więc myślę że nie powinien być to problem. Na razie odbiłam się tylko od W kraju niewiernych Jacka Dukaja i zastanawiam się czy miało na to wpływ to, że zaczęłam to czytać w rozpadającym się
DagomeIudexJa,Dago
DagomeIudex JaDagoPiastun
DagomeIudex Ja,Dago_Władca
(mogę jeszcze coś polecić jak trzeba) ;)
@makrofag74: prawda, ale często w formacie pdf, który nie zawsze dobrze się czyta na małym czytniku.
Na razie chyba mam już dość poleceń, bo samo czytanie Diuny pewnie zajmie mi sporo czasu :)
Zdecydowanie polecam.