Wpis z mikrobloga

Przyznam się szczerze, że pomimo iż codziennie śledzę politykę, to nie mam pojęcia, na kogo mógłbym zagłosować w wyborach, które są tuż za rogiem. Istnieje jakiś latarnik wyborczy albo cokolwiek, gdzie można się czegokolwiek dowiedzieć o politykach i kwestiach, które faktycznie mają znaczenie w EU? Np.
-Znajomość języka angielskiego i innych języków obcych (nie jest tajemnicą, że w EU najważniejsze są zakulisowe rozmowy, a głosowania to tylko formalność).
-Kwestia imigracji i uchodźców.
-Stosunki z Rosją, stopień zaangażowania w obronę Ukrainy i ewentualne pomysły dot. obronności.
-System głosowań w EU, jednomyślności. weta. Np. ostatnio Belgia i Austria apelują, żeby zawiesić prawo Węgier do głosu, bo wszyscy są zmęczeni ich blokowaniem sankcji przeciw Rosji. https://dailynewshungary.com/breaking-news-after-belgium-austria-supports-the-suspension-of-hungarian-voting-rights/ Co sądzą o tym polscy kandydaci na europosłów?
-Kwestie ochrony klimatu, słynnego Zielonego Ładu. Zaostrzyć czy łagodzić tę walkę?
-Pomysły dot. ewentualnych regulacji Internetu. Regulować czy nie? Jeśli regulować, to treści czy metody monetyzacji i reklamy?
-Relacje z USA i Chinami.

Czy ja mogę się gdzieś dowiedzieć, co kandydaci do europarlamentu mają do powiedzenia w tych sprawach? W debatach i programach publicystycznych politycy głównie komentują afery PIS i przerzucają odpowiedzialnością za Zielony Ład albo kryzys imigracyjny. A na koniec radośnie wykrzykują swoje miejsca na liście.
Mam głosować na mordy na plakatach albo na przynależność do partii, kiedy w EU chodzi o zupełnie inne kwestie, niż te krajowe?

Odnoszę wrażenie, że to kolejne wybory do EU, których nikt - włącznie dziennikarzami i samymi kandydatami - nie traktuje poważnie. Słyszę tylko apele, żeby iść głosować. Ale na kogo i dlaczego akurat na niego? Tak jakby wszyscy pogodzili się z tym, że wyniki wyborów do EU to po prostu kolejny sondaż poparcia partii wewnątrz kraju, a poza tym część polityków zniknie z polskiej sceny politycznej i nikt za bardzo się nie przejmuje, co oni będą tam dalej robić, poza pobieraniem pensji europosła.
Po prostu wysyłamy tam emerytów politycznych i innych ludzi z przypadku, a potem wszyscy się dziwią, czemu Polska ma tak mało do gadania w EU.

#polityka #pytanie #przemyslenia #neuropa #4konserwy
lewoprawo - Przyznam się szczerze, że pomimo iż codziennie śledzę politykę, to nie ma...

źródło: wykorzystaj-swoj

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewoprawo: Masz internet i google, sprawdz sobie poglądy każdego kandydata, a nie zawracasz głowę. Szybciej byś znalazł kandydata niż pisał swoje gorzkie żale. Masz problem z wyborem kandydata to nie głosuj.
  • Odpowiedz
@lewoprawo dołączam się do Twego głosu. Ja to nawet nie wiem na jakiej zasadzie się wybiera tych posłów. Np jak zagłosuje na kogoś 4-5 z listy to jak nie wejdzie to potem przerzucają głosu na 1 czy coś? Inna sprawa to mizeria kandydatów. Większość to banda śmierdzących leni idących tylko na ciepłe posady. Np Taki głupek z PiSu umie tylko drzeć morde na krajowe tematy, które generalnie w unii nikogo nie
  • Odpowiedz