Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait #studia

Kolega wykopek dał mi linka do grupy "go4it" na discordzie i ostatnio miałem taką bekę jak odkryłem grupę "szukam pierwszej pracy IT" na fb XDDD

Młodzi ludzie BŁAGAJĄCY żeby ktoś się zlitował i łaskawie dał im możliwość dołączenia do projektów pro bono żeby commitować za free aby mieć co wpisać do CV, piszący jakieś budget plannery czy inne fitness management system albo innego generycznego cruda w czerwcowe dni zamiast iść ze znajomymi nad jakieś jezioro, lizanie się po jajcach i negowanie kryzysu oraz wyśmiewanie AI bo nie potrafi wygenerować zdjęcia ręki (delusional).

#!$%@? po 4 lata za free, potem 2 lata na minimalnej i może po 6 latach od rozpoczęcia nauki dostaniesz tyle ile kolega BHPowiec - i po co to wszystko? żeby być niewolnikiem scrum mastera? żeby wstawać o 6 i jechać do biura i siedzieć po 8h dziennie + nadgodziny w code-kanciapie bo szef tak chciał? żeby do końca życia poniżać się na linkedinie pisząc jakieś korpo wysrywy jak to nie kochacie programować?

Co jak co ale kryzys już odział tych mądrzejszych którzy mają jaja żeby przyznać się do błędu jakim było wchodzenie do branży po 2020, ci głupsi będą próbować do czasu aż nie dostaną pracy (czyli nigdy). Efekt kosztów utopionych - będą dalej kupować kursy, bootcampy i dają się poniżać za 2k na umowie stażowej gdzie ja za hajs z prowadzenia korepetycji dla tylko jednego takiego debila kupiłem sobie czarną kanapę na traphouse, stolik, plazmę funaj, xboxa 360 z kinectem i zapas paliwa na miesiąc do gulfa
iluvmypickle - #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait #studia

K...

źródło: d22

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: tak się niektórzy debile zapatrzyli w to programowanie, że nie widzą świata poza nim. już nie widzą, że to co robią nie ma sensu. myślą sobie "tyle czasu zainwestowałem, więc już nie ma odwrotu"
  • Odpowiedz
  • 0
@Trochutak: On jest dynamicznym seniorem w javie ma 8 lat expa, 18k per ręka, bmw a ja jestem 20 letnim .net junior crud developerem i mam gulfa w dieslu zmapowanego na 180KM po starszym kuzynie. Mój dorobek życiowy to domek z dzialką, xbox 360 z kinektem, komputer, około 40k oszczędności i wcześniej wspomniany gulf.

Nie jestem nad__czlowiekiem, ale chciałbym nim być jak dorosnę
  • Odpowiedz
albo innego generycznego cruda w czerwcowe dni zamiast iść ze znajomymi nad jakieś jezioro, lizanie się po jajcach i negowanie kryzysu oraz wyśmiewanie AI

@iluvmypickle: to tak jak autyści na wykopie, ciągie sie rozwijają po pracy xD
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: @ly000 głownie chodzi o to że jak się załapią to widzą szanse że będą za pare lat
programista20k klepiący kod z apartamentu na Bahamach.

No bo w sumie naczytali się historyjek wielu wykopków na tagu albo vlogów na yt czy w mediach jak to programiści mieli się dobrze do 2023.

Myślę że przejdzie im za parę lat jak inne zawody dościgną poziom programistów pod względem zarobków i uświadomią że gra nie
  • Odpowiedz
głownie chodzi o to że jak się załapią to widzą szanse że będą za pare lat

programista20k klepiący kod z apartamentu na Bahamach.

No bo w sumie naczytali się historyjek wielu wykopków na tagu albo vlogów na yt czy w mediach jak to programiści mieli się dobrze do 2023.

@Lukardio: dokładnie, bo się naczytali i naoglądali rad durniów z wykopu i z youtube, ze wystarczy 1,2 lub 3 lata doświadczenia i wtedy stanie się magia i będą przyjmować ich z pocałowaniem ręki. "wiem, że teraz jest słabo, ale ziom, mówię ci jeszcze 2-3 lata i wszystko się zmieni, mówię ci, tak będzie, ziom, musisz tych wytrzymać, nie poddawaj się". a tymczasem seniorzy z wieloletnim doświadczeniem też muszą szukać pracy miesiącami i też muszą się martwić, czy ich nie zwolnią, bo rynek pracownika w IT się
  • Odpowiedz