Wpis z mikrobloga

@Hutnik3: Lepiej, będzie forsował europejski bezpieczny kredyt gwarantowany przez EBC. Ciekawe co na to NBP. Szczerba nie należy do najbystrzejszych posłów, ale ostanio to już ledwo się da słuchać jego bełkotu. Idealny kandydat do zajmowania się tematem kredytów w Europie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hutnik3: W UE było coś takiego przez dekadę i dlatego była taka asymetria cen między nami. Jak scielismy u nas stópki do zera, a potem BK2% i BK0% to się okazało że nasze nieruchomości też nagle cudownie dogoniły zachód ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Strasznie się tego słucha. Mówił też cos w stylu - „kto nie chce, ten niech nie korzysta”. Ja już nie wiem czy to jest ignorancja, perfidia czy też może zwyczajnie głupota.
  • Odpowiedz
Strasznie się tego słucha. Mówił też cos w stylu - „kto nie chce, ten niech nie korzysta”. Ja już nie wiem czy to jest ignorancja, perfidia czy też może zwyczajnie głupota.

@wizytaKomornika: perfidia, KO to w większości neoliberałowie. Domyślam się, że biznes pomógł im w finansowaniu kampanii, a teraz oczekują zwrotu.

Niestety musimy jeszcze przynajmniej 3.5 roku przechodzić tą debilną zmianę po pisie. Mam nadzieję, że za te ponad 3 lata
  • Odpowiedz
W UE? W których krajach?

@malani: W latach 2014-2022 stopy procentowe Europejskiego Banku Centralnego wynosiły 0,00-0,05%, co razem z marżą banków dawało ci kredyt w okolicy 1,5-2%. Praktycznie każdy kraj strefy euro miał taki kredyt hipoteczny.

W Polsce był to jedynie krótki okres 2020-2022 i potem subsydiowane przedłużanie na preferencyjnych kredytach, tam to było systemowo powszechne dla wszystkich.
PfefferWerfer - >W UE? W których krajach?

@malani: W latach 2014-2022 stopy procento...

źródło: Screenshot_2024-05-29-21-49-53-768_com.brave.browser-edit

Pobierz
  • Odpowiedz
nie było czegoś takiego. Co tam masz za urojenia?

@Chris_Karczynski: Oczywiście że było. Stopy 0% + marża banku daje oprocentowanie poniżej 2%, a stałe oprocentowanie kredytów hipotecznych = wygryw.

Na zachodzie trwało to 8 lat 2014-2022, a u nas w 2 lata 2020-2022 i 6 miesięcy 07.2023-12.2023 wywaliło ceny w kosmos.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: a czy ty nie widzisz różnicy miedzy stopami 0% (które niedawno były nawet i w Polsce) i tym że każdy kto miał jakąkolwiek zdolność mógł wziąć tani kredyt, a dopłatami do kredytów z pieniędzy podatników tylko dla wybranej, wąskiej grupy ludzi? xD
  • Odpowiedz
czy ty nie widzisz różnicy miedzy stopami 0% (które niedawno były nawet i w Polsce)

@Chris_Karczynski: I #!$%@?ły rynek w 2 lata, gdy na zachodzie nawet 8 lat nie zrobiło takiej katastrofy.

a dopłatami do kredytów z pieniędzy podatników tylko dla wybranej, wąskiej grupy ludzi? xD

@Chris_Karczynski: Niespecjalnie, w obu przypadkach rezultatem jest zalewanie rynku tanim pieniądzem z kreacji, a koszty ponoszą wszyscy poprzez inflację. To czy pieniądze dasz mirkowi
  • Odpowiedz