Wpis z mikrobloga

Szczerba w radiu zet mówił o kredycie bk0 - jest git i w całej UE powinno być coś takiego. C---a dostaniecie mój głos KO a raczej KD.
#nieruchomosci #polityka
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@karamba16: No ale to nie jest to samo co kredyt 0%. To są po prostu niskie stopy procentowe uwarunkowane stabilnością gospodarek opartych na euro i relatywnie niską inflacją w porównaniu do innych krajów. Szwajcarski bank centralny dawał kiedyś stopy ujemne i co z tego? To nie jest to samo co programy PiSu czy PO.

Nie oceniam co jest lepsze co gorsze ale mówienie, że taki program istnniał w UE to
  • Odpowiedz
Ale przecież kredyt 0% to nie niskie stopy procentowe banku centralnego. WTF.

@malani: Niskie stopy procentowe i marża kredytu to kredyt 2% bez limitu dopłaty (limitem jest twoja zdolność). A to wystarczyło żeby nas r------ć.

Jeśli BK0% wejdzie w aktualnej formie to z perspektywy kredytobiorcy nadal lepiej mieć zerowe stopy i brak limitu niż śmieszne 240k na 0% a reszta na 7% hipoteki ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
Pisałeś że w UE to mieli. Nie mieli.

@malani: Mieli kredyty tak tanie jak nasze preferencyjne. To że mieli to uniwersalnie dla wszystkich zamiast celowanego systemu dopłat do drogich kredytów dla grupy wybrańców nie ma znaczenia, bo efekt w postaci kredytów sub-2% był taki sam.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Nie mieli takiego programu i tyle. Niskie stopy procentowe to nie kredyt 0/2%. To zupełnie co innego.

A jeżeli już jakkolwiek to porównywać:
Inflacja w strefie Euro w tamtych latach była bardzo niska w porównaniu do innych gospodarek. W takim otoczeniu niskie stopy procentowe to nic dziwnego.

Przy szalejącej inflacji w ostatnich latach dawanie kredytów 0/2% jest totalnym absurdem i nieporównywalnie głupsze niż to co od lat robi EBC.
malani - @PfefferWerfer: Nie mieli takiego programu i tyle. Niskie stopy procentowe t...

źródło: eb4b7a89479c7f-948-465-0-0-1484-729

Pobierz
  • Odpowiedz
Nie mieli takiego programu i tyle. Niskie stopy procentowe to nie kredyt 0/2%. To zupełnie co innego.

@malani: Zupełnie co innego, a jednak człowiek kończy z nieruchomością na stałym kredycie 2% ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A jeżeli już jakkolwiek to porównywać:

Inflacja w strefie Euro w tamtych latach była bardzo niska w porównaniu do innych gospodarek. W takim otoczeniu
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Czyli przyznałeś mi że w UE nie mieli czegoś takiego. Dziękuję.

A wszelkie tłumaczenia dalej są nie tym tematem. Dodatkowo negujesz to co przed chwilą napisałeś, bo raz piszesz, że gospodarka dostaje po dupie a za innym razem, że to dobrze dla kredytobioerców.

I uwierz mi - ten wspaniały zachód zareagowałby praktycznie identyko na takie programy. Nie, nie jesteśmy znacznie głupsi od nich.
  • Odpowiedz
Czyli przyznałeś mi że w UE nie mieli czegoś takiego. Dziękuję

Mam ci teraz wyszukiwać różne programy first time home buyers żebyś był zadowolony? To że przez 8 lat nie były potrzebne przy zerowych stopach nie znaczy że nic takiego nie było.Efekt nie ma dla ciebie znaczenia, ważniejsza jest semantyka.

Aktualnie masz w Niemczech program KFW300 który pozwala ci pożyczyć do 270.000€ na 0,01% na pierwszą nieruchomość.

W
  • Odpowiedz
@karamba16: Wait what? xDD

Podałem przykłady i konkrety plus inflacje w strefie euro. To Ty wyrażasz tylko opinie :D Chyba że nie umiesz znaleźć odpowiedniego wpisu...
  • Odpowiedz