Aktywne Wpisy

Bananada +45
Częstujcie się
źródło: 1000027130
PobierzDałem d--y. Pomyliłem się o 1cm w mierzeniu i... Mam problem .
Kupiłem nowy narożnik i zamiast policzyć odległość do termostatu, policzyłem do rury. Niby mi się zmieści jak go tam wcisne, ale wtedy nie otwiera się pojemnik na pościel, który ma długość narożnika.
Czy jest jakaś opcja, żeby ten termostat zmniejszyć? Czy są jakieś wąskie termostaty? Google nie wypluwa takich informacji... Albo czy jest opcja montażu tego przód kątem 90 stopni
Kupiłem nowy narożnik i zamiast policzyć odległość do termostatu, policzyłem do rury. Niby mi się zmieści jak go tam wcisne, ale wtedy nie otwiera się pojemnik na pościel, który ma długość narożnika.
Czy jest jakaś opcja, żeby ten termostat zmniejszyć? Czy są jakieś wąskie termostaty? Google nie wypluwa takich informacji... Albo czy jest opcja montażu tego przód kątem 90 stopni
źródło: temp_file7619271237806648293
Pobierz

źródło: 1000005709
Pobierz@Pandillero: Ja nie wiem gdzie wy wszyscy żyjecie w tej sekcie spadkowiczów ale stosunek mieszkań do pensji jest taki sam jak 5 lat temu, oraz mieszkania są relatywnie tańsze niż kilkanaście lat temu. Zapewne ze względu na demografie ceny relatywne będą spadać ale jak ktoś liczy na jakieś wielkie załamanie cen nominalnych i serio wierzy w to
źródło: Ceny mieszkań do zarobków
Pobierz@Herubin: no to sobie zobacz też zdolność kredytową bo to jest ważniejszy wskaźnik niż stosunek m2 do zarobków. Ludzie zwiększają produktywność coraz więcej wytwarzają dóbr na 1 osobę a cenę m2 zawsze stała. Przecież to nie ma sensu wskaźnik ceny m2 do zarobków.
@Herubin:
jednoczesnie wole miec miezkanie kupione wg "drogiego" m2 sprzed lat, niz "taniego" m2 obecnie :)
Wysoka inflacja w ostatnich latach mocno zdewaluowala wziete przed laty kredyty, mimo, ze teraz sa wysoko oprocentowane, to stosunek raty do zarobkow jest niski. A jak oprocentowanie spadnie, to juz w ogole
@Pandillero: ceny są normalne. tyle kosztuje zbudowanie mieszkania. każdy po drodze bierze swoją działkę. sprawdź. ile kosztuje praca budowlańców. zamów kafelkarza albo elektryka. powodzenia.
A wy wciąż myślicie, że w takiej wawie jest drogo i nie ma miejsca na 2-3x wyższe ceny? xDD
Jezeli jest to Twoje drugie mieszkanie kupione pod inwestycje to gratuluje. Jezeli masz jedno mieszkanie to nie ma zbytnio sensu bo wraz z cena twojego cena innych tez wzrosla. Przy ewentualniej zmianie wychodzisz na to samo (no chyba ze planujesz emigracje lub podlasie)
No przecież będzie wynajmować, tak jak czekający na spadki (。◕‿‿◕。)
Ale zalozmy ze ceny faktycznie spadna i ze spadna mocno czyli o 30%. 30% mniej z 17k to 11,9k i co wtedy? dla tych co narzekali na ceny z 2020 dalej bedzie za drogo.
@Herubin: Nie dla dużych miast. Masz Warszawę. Zarobki netto. Nie zapominajmy też o kosztach kredytu "wtedy i teraz".
Cena musiałaby spaść o 15%, by stosunek zarobków do ceny metra był taki jak w poprzednich latach (+/-).
źródło: dupa
PobierzHmm a rozwój gospodarczy nie polega na tym, że wzrasta wydajność i bogactwo społeczeństwa? I stać ludzi na coraz więcej?
Bo z zewsząd słychać, jakiego to Polska nie zrobila progresu itp, a tu się okazuje ze od lat stoimy w miejscu jednak
@Pandillero: Jak na razie to ona jest bliżej swego niż Ty xD Fajnie takie pierdy sobie sadzić, ale dramatycznych przecen już nie będzie i tyle. Taki proces u denialistów niestety nie zachodzi, bo oni czekają do usranej śmierci aż P--------E, by powiedzieć A NIE MÓWIŁEM!?
@In_thrust_we_trust: jak weźmiesz pod uwagę rynek mieszkaniowy na całym zachodzie(wbrew kłamstwom lewaków i spadkowiczów) to jest kompletnie odwrotnie niż piszesz. Wszędzie wraz z bogactwem narodu nieruchomości drożeją. Wszędzie
W takich Niemczech czy Francji może sobie być stagnacja w stosunku płace-ceny mieszkań, bo to zamozne społeczeństwa. U nas tej stagnacji być nie powinno, jeśli chcemy o sobie mówić że się rozwijamy
@In_thrust_we_trust: niby dlaczego mamy nie porównywać? Polska zgodnie z symulacjami ma około 2030 mieć pkb per capita jak Wielka Brytania. To normalne że wolny rynek europejski reaguje już teraz i ceny mieszkań są w pewniej mierze przewidywaniami na przyszłość. Poza tym w stosunku do średnich zarobków są niezmienne niż
Jesteś pewny ze chodziło Ci o pkb per capita? Bo na tę chwilę WB ma ~47 tys USD a Polska ~17 tys
@gokotgo: A może po prostu banki nie mogą mieć takiego zapisu? Jak by to wyglądało w praktyce, dług na 100k, na mieszkaniu wartym 2kk, i bank przejmuje