Wpis z mikrobloga

@SmugglerFan:

no i jakie to sa niby rzeczy wygodniejsze w terminalu?

Nawigowanie i zarządzanie po systemie, praca na plikach, praca z oprogramowaniem, diagnostyka. Dosłownie 15 komend na krzyż.Kurde, nie wiem, programistów się zapytaj czemu wolą ciskać dużo rzeczy w
  • Odpowiedz
@420_3: Taa od lat slysze te legendy, ze wszystko mozna zrobic z GUI. Z nadzieja, ze tym razem bedzie inaczej, znow jakas p------a o ktorej w ogole nie mysle na windowsie na linuxie nie dziala i musze spedzic 2 dni, zeby to naprawic. Po czym okazuje sie, ze naprawienie tej rzeczy psuje 3 inne. Od 20 lat srednio co 2 lata mam nowe podejscie do linuxa i za kazdym razem
  • Odpowiedz
no i jakie to sa niby rzeczy wygodniejsze w terminalu?

co jak nie znam dokladnej nazwy programu ktorego chce sciagnac? albo jesli ma jakies rozne wersje a ja chce sciagnac konkretna?

@SmugglerFan: ja się nie będę spierał o "wygodę" bo rozumiem, że to kwestia przyzwyczajenia i subiektywnych preferencji.
Tzn. z terminala korzysta się sprawniej ale wpierw trzeba znać trochę komend z pamięci aby to było
  • Odpowiedz
Gram na Linuksie ze Steama i nigdy nie instalowałem gry poprzez terminal. Nie wiem nawet o czym piszesz, choć nie wątpię, że jest to możliwe.

@szpongiel: to po co piszesz ze instalowanie przez terminal jest lepsze
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: ja nie darłem koszuli za wyższość terminala nad GUI w postaci katalogu typu coś jak AppStore (albo Steam).
Sęk w tym, że w Windzie nie ma za wiele opcji na instalację z katalogu, tylko raczej tak jak w tych punktach z mojego poprzedniego komentarza. A wtedy to już taki apt install cośtam jest lepsze.

moj ryzen 7800x3d jest lepszy od jakichs ARMow

Tak sądzisz? Nie wygląda to wcale na takie oczywiste (wyniki
  • Odpowiedz
@szpongiel: nie uzywam do grania malych laptopow. ta strona w ogole nie porownuje wynikow w grach. poza grami ten moj procesor slabszy niz ryzeny nie-3D, bo to specjalny proc do gier a nie do jakichs passmarkow
  • Odpowiedz
Te mityczne trudności w linuxie to w większości po prostu miejsca, gdzie coś robi się trochę inaczej, niż w windowsie, a do tego ludzie się już przyzwyczaili.

@wstanczyk: No przykład podłączam monitor i nie mogę ustawić różnego skalowania UI. Linux wykłada się na najprostszych rzeczach. 4 lata temu próbowałem i nic się od tej pory nie zmieniło XD
  • Odpowiedz