Wpis z mikrobloga

#globcio #bekazlewactwa #ocieplenieklimatu

W latach 90. popularna była dziura ozonowa i kwaśne deszcze. W Świecie Nauki i innych popularnonaukowych czasopismach pisano poważnie, że będziemy żyć pod kopułami, bo z nieba za 10 lat będzie leciał kwas. Co drugi mieszkaniec Ziemi miał umrzeć na czerniaka skóry.

Widać dzisiaj, że po 30 latach ta narracja jest identyczna, ale bardziej wyrafinowana. Walczy się z naturalnymi zjawiskami, które mają miejsce - ze zmianami klimatycznymi. Jak świat światem klimat się zmieniał, ponieważ atmosfera to olbrzymi układ chaotyczny z miliardami zmiennych. Zadufanie, które pozwala myśleć takiemu klimatycznemu bubkowi, że to właśnie on odpowiada za zmiany w tym systemie, bo jego auto spala benzynę, jest śmieszne.

Czy powinniśmy dążyć do poprawy naszych środowisk - tak! Ale piękną przyrodą biedne społeczeństwa nie nasmarują chleba. Przemysł jest konieczny dla ekologii! To rozwój przemysłu chemicznego zmniejszył popyta na kość słoniową. Farmacja zmniejszyła wycinkę lasów deszczowych i hekatombę zwierząt pozyskiwanych na leki. Tak to wygląda.
  • 235
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arysto2011: długo nad tym myślałeś? Dalej nie odniosłeś się do żadnego argumentu. Rozmowa z taką osobą jak Ty nie ma po prostu sensu, uwazasz ze jestes najmądrzejszy i jakakolwiek polemika to tak jakbym rzucal grochem o ścianę. Mam chocisz nadzieje, ze jesteś szczęśliwy w swojej bańce.
  • Odpowiedz
Ja pamiętam że jeszcze kilka lat temu mówiło się o epoce lodowcowej a nie o globalnym ociepleniu. Ch*j Wie jak to będzie kolego,ja na wszelki wypadek mam to w dupie
  • Odpowiedz
Jeżeli używanie argumentu ad absurdum uwazasz za argument w merytorycznej rozmowie to brawo, odpowiedziałeś na każdy argument.

Zyj dalej sobie w swojej bance, w której jestes najmądrzejszy i właśnie zaorałes wszystkich swoją merytoryką
  • Odpowiedz
  • 0
@janekplaskacz okolicach zielonej góry lata 80-90 też lasy miały kikuty ale nie było to związane z opadami a raczej jego brakiem ( ͡º ͜ʖ͡º) do Sudet mam daleko więc nie będę zaprzeczał
  • Odpowiedz
  • 0
czy to Pan był bohaterem tego filmiku "Hemoglobina, mistyfikacja, taka sytuacja"?

@kajocfc: Nie znam tego filmiku i nie przypominam sobie występów publicznych w tym temacie.
  • Odpowiedz
dziura ozonową była i właśnie w porę udało się ją zatrzymać jelopo.

@arysto2011: szkoda tłumaczyć, niektóre baranie łby do teraz twierdzą, że to dzięki "lokdałnom i szczepionką" się udało zatrzymać "pandemię"xD
  • Odpowiedz