Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +152
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Idę na grzibki, nie znam się na tym to nigdy nie chodziłem, no za dzieciaka z wujkiem takim co się znal.
Moja mama wpoiła mi jakąś panikę przed grzybami, ona ma mykofobie jakas.
No i nie chodziłem bo się nie znam, ale znajomy sprzedał mi protip, jak nie znam jakiegoś grziba to sobie go wrzuce w chat GPT i on mie tego grziba zidentyfikuje i powie czy to borowik czy szatan jakiś.
Moja mama wpoiła mi jakąś panikę przed grzybami, ona ma mykofobie jakas.
No i nie chodziłem bo się nie znam, ale znajomy sprzedał mi protip, jak nie znam jakiegoś grziba to sobie go wrzuce w chat GPT i on mie tego grziba zidentyfikuje i powie czy to borowik czy szatan jakiś.

Tak to widzę dla Wisły:
1 runda el LE, rozstawienie - Ilves (Finlandia) awans
2 runda el LE, brak rozstawienia - FC Riga (Łotwa) awans
3 runda el LE, brak rozstawienia - Braga (Portugalia) odpadnięcie
4 runda el LKE, brak rozstawienia - Zalgiris Wilno (Litwa) awans
Faza grupowa LKE: Fiorentina, Newcastle, Augsburg, Klaksvik, Lincoln, Backa Topola (3 przegrane, 2 wygrane i remis)
Możliwość gry dodatkowej rundy o awans i dwumecz z Nijmegen, awans
Faza pucharowa: Betis (Hiszpania), odpadnięcie
Ciekawostka krajowa: Współczynnik Lecha Poznań daje mu na ten moment miejsce w drugim koszyku w EWENTUALNEJ fazie grupowej Ligi Konferencji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
moze jeszcze sa jakies szanse na przesuniecia i to dlatego tutaj jest to mozliwe?
jak widać jest 16 miejsc, a wg tej strony 18, zatem Łotwa definitywnie out, a Finlandia to nie wiem co miałoby się stać, żeby dostali slota, też raczej to niemożliwe
źródło: Zrzut ekranu 2024-05-02 211835
Pobierzhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/2024%E2%80%9325_UEFA_Europa_League
a co do zasad, jasno jest napisane, że od 17-33, a że ruscy nie mogą to zagra 16 drużyn. Wcześniej było założenie,
źródło: F0rAbMnXsAAjWTu
PobierzPo prostu jak np Real wygra LM to zapewni sobie miejsce w LM w przyszlym sezonie, ale tez jednoczesnie zapewni sobie to miejsce poprzez lige hiszpanska, przez co