Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@H4RRI3R: może być napisane nawet CAT7, ale jak dla mnie wygląda to na wykorzystanie dwóch par (4 żyły) do transmisji
Pokaż zdjęcie wtyku RJ45, albo rozbierz gniazdko i zobacz ile żył wchodzi na piny. Ewentualnie weź wykorzystaj inny patchcord pomiędzy gniazdem a tym co tam podłączasz i wtedy sprawdź

Albo karta w tym czym sprawdzasz jest FastEthernet i max przepustowość do 100Mb/s ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@H4RRI3R: chodzi o to, żeby sprawdzić, czy na odcinku pomiędzy gniazdem a wtykiem RJ45 wszystkie 8 żył ma ciągłość. Jeżeli tak nie będzie to znaczy, że problem jest albo w kablu albo w gniazdku w salonie czy gdzie tam ono się znajduje. Z doświadczenia wiem, że przeważnie problemy sprawiają nie do końca dobrze zrobione gniazda, rzadko kiedy RJ45 było źle zarobione, a z samym kablem to nigdy nie zdarzyło mi
  • Odpowiedz
  • 0
@rayman_s: Dzięki bardzo za sporą dawkę wiedzy w sieciach zawsze byłem laikiem. Karta pokazuje 100/100 (Mbps) niestety. Dobiorę się do tego gniazdka i podeślę foto jak to wygląda i ile jest tych żył
  • Odpowiedz
  • 0
@H4RRI3R jeżeli mieszkanie w nowym standardzie developerskim to dzwoń do zarządcy, niech podeślę informatyka i niech on to zrobi, z resztą jak to nowy standard developerski to powinieneś mieć ONT w tej szafce i Funboxa w pokoju normalnie.
  • Odpowiedz
@H4RRI3R to jak możesz sprawdź sobie kablem bezpośrednio wspiętym w FunBox, potem na telefonie na WiFi. Wykluczysz problemy z samym łączem.

Wersyfikacje gniazdek i kabla w ścianie - poszukaj firmy co robi kamery, monitoring itp pewnie sprawy sieci Ethernet też ogarnia, mają sprzęt i może uda im się poprawić temat
  • Odpowiedz
@H4RRI3R: Pamiętaj jeszcze żę sama ciągłość żył nie wystarczy. Zdarzało się że elektryki rozparowały kabel bo dla nich żyła to żyła.
  • Odpowiedz
Zdarzało się że elektryki rozparowały kabel bo dla nich żyła to żyła.

@cation: Równoległe gniazda ethernet, moje ulubione ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Majaque: Hehe to też gdzieś miałem. To końcowe działało a "przelotowe" na 10Mb załapywało i zrywało. Co nie dziwi. Ale sztuka się zgadzała, ech...
  • Odpowiedz