Wpis z mikrobloga

#cpu #procesory #komputery #pcmasterrace

Jaki CPU Intela teraz jest rozsądnym wyborem?

Mam problemy z laptopem, mam go trochę dość. Więc rozważam drastyczne środki...
Ogólnie dość nowy, wydajny sprzęt ale problem jest z chłodzeniem. Jeszcze lata nie ma, a teraz 60C na rdzeniach ma przeglądając wykop - jak coś się dzieje to ciepło w rękę i zaraz throttluje okrutnie. Wyczyściłem, pastę wymieniłem, ładnie to wszystko wygląda. Nie ma(?) sposoby na sterowanie wentylatorami według własnego upodobania, a to co w BIOSie(?) mogę ustawić to nie za wiele pomaga...

Zastanawiam się czy nie spróbować wrócić do stacjonarnego ( a laptop zostanie do zastosowań mobilnych wtedy ). Obecnie mam w nim 11th Gen Intel(R) Core(TM) i5-1135G7. Jakby nie throttlował to w sumie nie ma dramatu. Trochę bawię się FreeCADem, mniej blenderem. Na co dzień "programuję".

Ze względu na to, że korzystam z #linux to rozważam tylko Intela z jego zintegrowaną grafiką. Co będzie teraz takim rozsądnym CPU wokół którego resztę by się zbudowało?
anonim1133 - #cpu #procesory #komputery #pcmasterrace

Jaki CPU Intela teraz jest roz...

źródło: computer-chip-cpu-in-the-motherboard-socket

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
tu widać, przy 12700 już niektóre płyty spowalniały procesor albo się grzały do ponad 100 stopni.

@10129: 12600k wygląda fajnie. Na co patrzyć wybierając płytę aby wykorzystać cały CPU?
Jak nie gram w gry, to tańsze DDR4 ma chyba sporo sensu?
  • Odpowiedz
w zastosowaniach profesjonalnych z tego co widziałem szybkość ramu miała małe znaczenie.
na testy płyt, w specyfikacji nie jest napisane to czego szukasz (no powiedzmy).

musisz mieć taki test co linkowałem aby mieć pewność, no, o ile nie kupujesz drogiej płyty bo jak wydasz tysiaka to będzie ok.
@anonim1133:
  • Odpowiedz
@anonim1133: To by wyjaśniało skąd przekonanie, że procesory AMD mają kiepską wydajność per watt energii. To od około 10 lat jest już nie prawda, nie raz wypadali pod tym względem o wiele lepiej od Intela. I mówię to jako dawny wielki fan Intela.

Ze względu na to, że korzystam z #linux to rozważam tylko Intela z jego zintegrowaną grafiką.

Nie do końca rozumiem skąd takie założenie. Współczesne procesory i grafiki
  • Odpowiedz
  • 0
intela jak i amd notorycznie są płyty który z niektórymi procesorami nie dają rady działać na pełnej wydajności.

@10129: Faktycznie spory problem, nawet przy starszych CPU. Są jakieś testy, ale zwykle mało który paruje płyty z 12600k, a jak są to sprzed lat i zwykle płyty nie są już dostępne w sprzedaży :P
  • Odpowiedz
@anonim1133: no testów b760 brakuje takich czemuś. ja bym to potraktował: jak ten sam model jest na b760 co b660 to pewnie podobnie wypadnie.

serie lepsza typu tomahawk, aorus pro na pewno sobie poradzą, gorzej jak się chce kupić coś najtańszego aby było dobrze.
  • Odpowiedz
  • 0
gorzej jak się chce kupić coś najtańszego aby było dobrze.

@10129: To chyba lepiej? Jak się zapłaci mniej, a będzie dobrze to raczej lepiej niż gorzej.
  • Odpowiedz
@anonim1133:
gorzej bo ciężko przewidzieć która tania będzie dobra bez testu. z droższych każda da rade na pewno
gorzej w sesnie, zę ciężej podjąć dobra decyzje jak nie ma testów
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: No tak, ale sama cena też nic nie gwarantuje, niestety. Wybór lepszego chipsetu też nie, bo wciąż sekcja zasilania możę być słaba, albo słabo chłodzona. Bez testów chyba ciężko wybrać coś świadomie.

Orientujesz się może... Chipset B660 nie wspiera overclockingu, a procesory z serii K go obsługują(i domyślnie mają wyższe taktowania niż procesory bez K). Jak nie planuję nic podkręcać, tylko wykorzystać to co producent narzucił dla seri K
  • Odpowiedz
@anonim1133:
ale niektóre modele są dobre, bo zawsze wypadały dobrze. Nie było tomahawka który był zły(niezależnie czy na intelu czy amd), nie chodzi o sam chipset. tylko o serię płyt głównych.

jak nie chcesz podkręcać (a to w sumie ma mały sens już w tych czasach bo są fabrycznie żyłowane) to nie ma potrzeby iść w zx90, w procek k tez często jej nie ma, ale niektóre się różnią. 12600
  • Odpowiedz