Wpis z mikrobloga

@afuera: od gościa który bierze 3000$ za sygnały transakcyjne u napisał książkę. Obecnie twierdzi, że wycofał siw z akcji i ma tylko gotówkę w money fundach.

Książka nazywa się Assets Revesting. Co ciekawe- jest to jeden z nielicznych z którymi się spotkałem, który potrafi wycofać się z giełdy kiedy ryzyko rośnie.
Osobiście przychylam się do tej opcji bo nie ma nic lepszego niż patrzeć jak gielda spada, a ja na gotówce
  • Odpowiedz
@tom-ek12333:
To że jest drogo wynika tylko z upadającego dolara.
Jeśli dałbyś wykres po przeliczeniu na uncje zlota to wykres wyglądałby inaczej.
Kiedyś ludzie kupowali kompa z najwyższej półki za 2000 usd
Teraz za 2000 usd możesz kupić procesor + dobrą kartę.
Zwykły samochód kosztuje 50k usd a 25 lat temu to był dobrze wyposażony mercedes klasy E.
  • Odpowiedz
@tom-ek12333:
Postęp powoduje deflacje?
Gdzie takie mądrości przeczytałeś?
Skoro deflacja to dlaczego zloto zdrożało x10 od roku 1999 ?
Ile kosztowało mieszkanie w Warszawie w 1999 a ile kosztuje teraz.
  • Odpowiedz
od gościa który bierze 3000$

@tom-ek12333:

Nic za bardzo o tym gościu czy jego książce na reddicie znaleźć nie można więc trochę redflag. Skąd założenie, że to co akurat mówi ten gość jest lepsze niż klasyczna wiedza od innych inwestorów?
  • Odpowiedz
@tom-ek12333:

bo jak czytam te wpisy na jego stronie to jest to zajebista rada w stylu:

"kupuj jak jest tanio i rośnie, sprzedawaj jak jest drogo i spada :DDDDD"

problem jest taki, że 99% zfailuje próbując przewidzieć kiedy są te momenty i straci więcej pieniędzy niż po prostu uśredniając koszt zakupu. Brzmi jak naganianie na książkę.
  • Odpowiedz
@Need: mi się zgadza to co mówi. Po prostu to widzę.

Jest to jeden z pierwszych jskiego spotkslem, który wycofuje kasę z giełdy i czeka.
Odkąd zmieniłem swoje nastawuenie to zacząłem zarabiać :p a nie tracić
  • Odpowiedz
@zaq22: rosną ceny energii z powodu wyższych kosztów wydobycia/ konfliktów geopolitycznych.

Produkcja pralek jest coraz bardziej automatyzowane. Dodatkowo każdy pralkę już ma. Te czynniki są deflacyjne bo spada popyt-tanieje produkcja.

To dodruk pieniędzy, podatki od oddychania, konflikty powoduje wzrost cen
  • Odpowiedz