Aktywne Wpisy

dr_Batman +124
Ponad 150 wykopków uważa że żeby dostać się na medycynę trzeba było mieć znajomości lub rodzinę lekarską.
Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie wierzą w takie rzeczy?
Czujecie się lepiej ze soba jak wmawiacie sobie że inni którzy osiągnęli sukces mieli to “załatwione”?
Jak wyglądała rekrutacja na studia medyczne w tamtym czasie?
Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie wierzą w takie rzeczy?
Czujecie się lepiej ze soba jak wmawiacie sobie że inni którzy osiągnęli sukces mieli to “załatwione”?
Jak wyglądała rekrutacja na studia medyczne w tamtym czasie?
źródło: IMG_6642
Pobierz
LamajHarma +195

Dom o powierzchni użytkowej: 116m2, powierzchnia zabudowy: 87m2, kubatura: 568m2
#budownictwo #budujzwykopem #dom #deweloperka #swiadectwoenergetyczne #audytenergetyczny #nieruchomosci
źródło: swiadectwo_energetyczne
Pobierz4+
Zgodnie z obowiązującymi od stycznia 2021 roku normami, w przypadku domów jednorodzinnych wskaźnik EP, podawany w kWh/(m2·rok), nie może być większy niż 70 kWh/(m2·rok).
Możesz zapytać sprzedającego o to jakie parametry ocieplenia/okien ma to mieszkanie lub ewentualnie o to ile sprzedający zużył kWh na ogrzewanie w poprzednich latach.
EU 53,44 kWh/(m^2*rok) *116 m2 = 6199 kWh/rok
Ja budowałem tymi ręcami 2020-2023, to dla porównania przy super dokładnie liczonym świadectwie wyszło:
EU 31,47 kWh/(m^2*rok) * 147 m2 =
Taki wynik (53) uzyskales mocno idąc w izolacje cieplna (nie oszczędzałes)? Próbuje złapać punkt odniesienia czy Twój wynik to normix stawiania domu w tych latach czy szedłeś grubo
Z ciekawości porównałem swoje M2 40m2 z tego samego roku i o dziwo współczynnik EU ma wyższy niż dom..
O co tu chodzi? Jeśli faktycznie biorąc "EU" jako odniesienie do realnych kosztów ogrzewania to wychodziłoby że dom będzie tąńszy w utrzymaniu, a nie chce mi się w to wierzyć bo grzejniki odpalam tu jedynie w duże mrozy.
źródło: sENER
PobierzCo do ekspozycji to mieszkanie przedostatnie piętro (5) od zachodu więc oświetlone aż nadto.
57,5 * 42 = 2415 kWh
53,44*120 = 6412 kWh
Zatem jeśli masz to samo źródło ciepła tu i tam to za ogrzewanie domu zapłacisz
Teraz skupiam się jednak, żeby głowna ekspozycja była faktycznie południowa.
źródło: IMG_20240312_193312
Pobierz@Zabi96: jak zrobisz porzadna izolacje to EP wychodzi 35 i gaz go nie podwyzsza, ale tez nie zmniejsza.