Wpis z mikrobloga

W zeszłym tygodniu zrobiliśmy sobie tygodniową wycieczkę po Polsce i przejechaliśmy zachodnie wybrzeże. Odwiedziliśmy w tym czasie Świnoujście, Międzyzdroje, Dziwnów, Rewal, Trzęsacz. I to co zwróciło moją uwagę to to, jak dużo się tam buduje. Pensjonat na pensjonacie, duże osiedla bloków, w mniejszych miejscowościach wioski domków letniskowych, często kilka km od morza (ogólnie b negatywne pierwsze wrażenie, bo domek na domku - trudno mi wyobrazić sobie wypoczynek w takich miejscach). Bardzo wiele w trakcie budowy.
Czy polskie wybrzeże to nie przypadkiem jedna wielka bańka budowlana?
#turystyka #morze #nieruchomosci #ekonomia #pieniadze #polska
inga - W zeszłym tygodniu zrobiliśmy sobie tygodniową wycieczkę po Polsce i przejecha...

źródło: 20240408_143823

Pobierz
  • 11
via Wykop
  • 0
Poza tym kwiecień, a ceny wysokie. Dorsz w Świnoujściu 25 zł/100 g (gdzie połowa to pewnie panierka i olej). Gofry 24 zł .
Czy polskie wybrzeże to nie przypadkiem jedna wielka bańka budowlana?

@inga: niby tak ale do hoteli przyjeżdża coraz więcej ludzi z zagranicy na przykład z Niemiec a u nich turystyka nad morzem nie istnieje. Dla nich wyjazd do Polski na wakacje jest mega tani i Niemców u nas nad morzem jest mnóstwo
Myślę że jest tutaj banka. To wszystko masakrycznie przyspieszyło w covid jak był zakaz lotów i tak poszło trochę siła rozpędu, frekwencja w wakacje jest póki co Oki, jak zapowiedzą gorący weekendy to ciężko znaleźć miejsce - ale tylko wtedy. Poza tym tam hula wiatr. Pytanie czy ktoś to wszystko stawia z nastawieniem na letnie weekendy i może kilka całych tygodnj? I za ile? W czerwcu polecisz do turcji/Grecji za te same
W Polsce maga tanio? Ty wez sobie wbij w booking ceny po obu stronach granicy i potem potwierdz czy tutaj jest tak "mega tanio"

@del855: tak w porównaniu z niemcami jest tanio. W niemczech w ogóle nie ma turystyki nad morzem bałtyckim klika hoteli na krzyż nad morzem i ceny wyższe niż u nas. Wybrałem losowe miasto nad morzem Stralsund wielkością porównywalne z kołobrzegiem ilość hoteli/apartamentów na booking 68 w tym
@zeszyt-w-kratke

No, w sezonie Świnoujście droższe nóż Turcja i to te lepsze hotele - ale spoko, jest cytuje "mega tanio" dlatego tyle samo Niemców jeździ nad balttk co do Turcji. A ci co jeżdżą to głównie staruchy z sentymentu.