Wpis z mikrobloga

1) Jak w praktyce wygląda korzystanie z tego programu? Mam tu na myśli głównie procedury w banku i czy oprocentowanie wychodzi gorsze?

2) Przyjmijmy, że bierzemy nieruchomość za 500k i cena za metr mieści się w limicie przewidzianym w programie. Mając zaoszczędzone 100k lepiej jest to przeznaczyć na wkład własny i wziąć większy kredyt np. 600k żeby uwzględnić koszty remontu czy lepiej skorzystać z programu i wziąć na 500k, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na remont?

#mieszkaniebezwkladu #nieruchomosci #pytaniedoeksperta #kredythipoteczny #rodzinnykredytmieszkaniowy #bgk
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co do części 2 to czy nie wyjdzie ci to przypadkiem na to samo? Jeśli weźmiesz kredyt na zakup i remont to i tak 100k wydasz na zakup mieszkania gotówkowe, a zakredytujesz się na 500k. Jeśli zostawisz hajs na remont, a mieszkanie kupisz za 500k na kredyt to kredytu będziesz miec tyle samo. Nie wiem czy przy kredycie na remont nie będziesz musiał potem wykazać, że środki na remont zostały odpowiednio przeznaczone
  • Odpowiedz
  • 0
@karokrakow: patrząc na same kwoty to niby wydaje się być to samo tj. i tu i tu 500k do spłaty, ale
a) tak ja wspomniałaś, jeśli będę remontować za swoją gotówkę, to nie będę musiał się rozliczać z bankiem
b) z tego co wiem to procent wkładu własnego w niektórych bankach może mieć wpływ na oprocentowanie, a biorąc 500k w ramach kredytu rodzinnego to jest gwarancja bgk jako wkład własny,
  • Odpowiedz
@JankesGhost: Ja akurat nie korzystałam z gwarancji wkładu, ale się dowiadywałam dla kumpla przy okazji załatwiania własnego kredytu. Z tego co się dowiadywałam o te gwarancję BGK, to tam masz jakąś opłatę do bgk (jednorazową) i za to ci udzielają gwarancji i wtedy spełniasz wymagania dotyczące wkładu własnego. Prawda jest taka, że u pośrednika czy w banku możesz poprosić o kalkulacje dla opcji 1 i opcji 2 i sobie porównasz
  • Odpowiedz