Wpis z mikrobloga

Jakbym mógł jedną rzecz usunąć z tego świata to byłyby to kleszcze. K---a zszedłem ze ścieżki, przeszedłem może z 15 metrów niską trawą i k---a buty i nogawki całe w kleszczach. Łącznie 12 znalazłem.
#k------c #zalesie #gownowpis
SzycheU - Jakbym mógł jedną rzecz usunąć z tego świata to byłyby to kleszcze. K---a z...

źródło: kleszcze

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PfefferWerfer: zimny bez dlugotrwalych mrozow i pokrywy snieznej nie zabijaja owadow, srednia temperatura roczna w polsce sie podniosla wiecej niz w innych regionach swiata. zimy sa mokre, nie lodowate, wiec kleszcze ktore hibernuja na lisciach przezyja, nie musza sie juz zakopywac 30cm w glebie
  • Odpowiedz
  • 0
@SzycheU ja mam chyba jakąś tarczę ochronną. Chodzenie w trawie półmetrowej, leżenie w takiej trawie, czasem chodzenie po metrowych habaziach i nic. Nigdy nie miałam kleszcza, choć niekoniecznie miałam zakryte ciało.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Co do rolnictwa i bełkotaniu o UE. Ekologiczne gospodarstwa są fajną opcją szczególnie dla tych mniejszych. No ale do cholery, aktualnie przepisy są tak zawiłe że prosty człowiek ze wsi woli iść pracować do fabryki a swoją ziemie oddać pod dzierżawę albo sprzedać na działki.

A jak ktoś ma kilkaset hektarów to ma w dupie ekologie, liczy się tylko zysk.
  • Odpowiedz
Co za p---------e pacjenta z Choroszczy XD i te plusy XDDD

@Bubele: Możesz mi merytorycznie wytknąć braki kolego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

zimny bez dlugotrwalych mrozow i pokrywy snieznej nie zabijaja owadow, srednia temperatura roczna w polsce sie podniosla wiecej niz w innych regionach swiata. zimy sa mokre, nie lodowate, wiec kleszcze ktore hibernuja na lisciach przezyja, nie musza sie
PfefferWerfer - >Co za p---------e pacjenta z Choroszczy XD i te plusy XDDD

@Bubele:...

źródło:

Pobierz
  • Odpowiedz
Co do rolnictwa i bełkotaniu o UE. Ekologiczne gospodarstwa są fajną opcją szczególnie dla tych mniejszych. No ale do cholery, aktualnie przepisy są tak zawiłe że prosty człowiek ze wsi woli iść pracować do fabryki a swoją ziemie oddać pod dzierżawę albo sprzedać na działki.

Dla małych gospodarstw (do 5 ha - to więcej niż średni rozmiar gospodarstwa w Małopolsce, Świętokrzyskim czy na Podkarpaciu) jest zwolnienie z ekoschematów i dużej części obostrzeń. Szkodliwe
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Z dzikami to bardziej o asf chodzi.

A z małymi gospodarstwami to jest taki temat rzeka że głowa mała, od problemów z urzędnikami po problemy z pijanym starym ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer
Jasny gwint Mirku jako biolog to normalnie aż dziękuję za ten wpis. Normalnie założyłbym multikonto żeby zaplusować dwa razy.

Od siebie dodałbym też zmiany w zakresie planowania zieleni w miastach i trendach ogrodniczych. Bioróżnorodność leci na łeb na szyję bo wszędzie sadzi się tylko to co wygodne.
  • Odpowiedz
Z dzikami to bardziej o asf chodzi.

@K-S-: ASF to był wygodny pretekst bo mimo wybicia dzików dalej występuje powszechnie - w trakcie podejmowania decyzji o odstrzale były już dowody z Niemiec że nic to nie daje, ale lobby myśliwsko-rolnicze ignorowało to używając argumentu "a w Niemczech tak robią i to nie jest złe hipokryci", w efekcie popełniliśmy ten sam błąd ale że był on na rękę dla rolników (mniejsze szkody
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Panie przecież u nas nie wybito dzików. I to głównie myśliwi naciskali na to by tych dzików nie wybijać. Wgl cała akcja skończyła się tym że aktualnie świnie produkuje się już jedynie w wielkich fermach i to często w tak ujowych warunkach że szkoda gadać.

Tak, dlatego powinniśmy przestać się czarować że rolnictwo jest istotne albo podstawą bytu tego kraju

Właśnie cholerka nie. To doprowadzi do całkowitego upadku tych
  • Odpowiedz
Panie przecież u nas nie wybito dzików. I to głównie myśliwi naciskali na to by tych dzików nie wybijać.

@K-S-: Łap dane poniżej, spadek populacji o 80%.

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/w-polsce-jest-za-malo-mysliwych-a-odstrzal-sanitarny-to-biznes-2457155

Wiceminister Edward Siarka zauważył, że podczas realizacji programu zwalczania afrykańskiego pomoru świń doszło do niepokojących sytuacji, gdy grupy myśliwych odstrzał sanitarny zaczęła traktować jak biznes. - Myśliwi zawsze chcieli strzelać do dzika, naprawdę, nigdy nie było problemów z
PfefferWerfer - >Panie przecież u nas nie wybito dzików. I to głównie myśliwi naciska...

źródło: 6c07e51e05dadeca026e9d53851ba82139d6f93a8a0bf498671d7840848f774c

Pobierz
  • Odpowiedz
spadek o 80% to nie całkowite wybicie

@K-S-: Jak dla mnie to spadek o 80% jest tragedią populacyjną dla każdego gatunku - dzik rozmnaża się dość szybko ale i tak odbudowa różnorodności genetycznej potrwa dekady. Polska straciła 20% obywateli w II WŚ i do dziś odczuwamy tego skutki ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
a te ku*wy dziki nie roznoszą tego dziadostwa?

@vlodar: Roznoszą, ale fermy zarażają się głównie za pośrednictwem myśliwych i weterynarzy, którzy najpierw polują na dziki, badają je i przewożą do skupu/utylizacji a potem przenoszą wirusa na gospodarstwo poprzez skażoną odzież roboczą/pojazd którym wieźli chore zwierzę.

A te k---y ptaki nie roznoszą ptasiej grypy? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie powoduje to nagonki na sroki i wróble.
  • Odpowiedz
@SzycheU: @MateMizu: @PfefferWerfer: Jakby nie bylo p----------o zakazu wypalania traw przeforsowanego przez eurokolchoz to tych kleszczy byloby znacznie mniej,o ile jakies by przezyly. No ale unia cudowna jest. Postawia silownie na srodku wypizdowa dolnego z ktorej nikt nie korzysta i cala polska usmiechnieta. Nie to co polska lat 90 bo dymiooom i 2 zaby sie usmazyly aaaaa eeee looooo

Z psa i kota dziennie sciagam po
  • Odpowiedz
@ExtraPensja: No ale w wypalaniu trawy nie giną tylko kleszcze typie xd Ginie cały ekosystem - myszy, płazy, ptaki naziemne, zające, borsuki, masa owadów poza kleszczami.

Powoduje wyjałowienie i zubożenie gleby, ponieważ zostaje wypalona warstwa próchnicy. Zmniejsza się jej zdolność do retencji wody, a także następuje zniszczenie flory bakteryjnej odpowiedzialnej za asymilację azotu z atmosfery.

Wypalanie trawy w naszym klimacie nie jest naturalną sukcesją/cyklicznym wydarzeniem jak w klimacie suchym, Polska
  • Odpowiedz