Wpis z mikrobloga

Czołem winiarze #wino #winodomowejroboty #winodomowe #fermentujzwykopem robie 10 litrow wina, obecnie trwa fermentacja cicha. Na zdjeciu w balonie po prawej przebiega ona książkowo, dodałem tam tyle cukru ile było w przepisie, niestety do balonu po lewej zadżumiłem się i dodałem cukru dwa razy tyle ile powinienem (raptem 250 gram wiecej, balon 5L). To po lewej strasznie sie pieni tak jakby ruszyla znowu fermentacja burzliwa. Co myslicie? Wyjdzie cos z tego? Wino normalnie pracuje, w teorii zostaly nieco ponad 2 tygodnie do zlania do butelek. Fermentować dłużej balon po lewej?
Sloneczko - Czołem winiarze #wino #winodomowejroboty #winodomowe #fermentujzwykopem  ...

źródło: temp_file4930677757503385878

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sloneczko: tam gdzie dałeś więcej cukru winko będzie po prostu mocniejsze, chyba że grzybki nie dadzą rady zjeść całego cukru, wtedy będzie słodsze:)

Z butelkowaniem bym się wstrzymał, nie ma co się spieszyć. Chyba, że bardzo Ci zależy na szybkim butelkowaniu to wtedy możesz zlać mała buteleczkę np. 200ml, zamknij szczelnie i potrzymaj w temp. pokojowej 2-3 dni. Po tym czasie sprawdź czy się nie nagazowalo, czy gaz nie ucieka
  • Odpowiedz
  • 0
@actind aha, poniewaz ja robie to wino z Winekitu od Browinu i tam bylo zeby zlac po miesiacu do butelek. Bede sprawdzal co jakis czas co tam slychac, dzieki za rade z butelkowaniem ;)
  • Odpowiedz
obecnie trwa fermentacja cicha.


@Sloneczko: Fermentacja cicha to nazwa etapu, gdzie w winie NIE MA CUKRU. Cicha nie ma nic wspólnego z fermentacją.
Gdy skończy się w nastawie cukier, drożdże zaczynają rozkładać związki uboczne, które naprodukowały. Oczyszczają wino i to dla nas najważniejsze. Zaczynają flokulować przyspieszając klarowanie, zaczynają rozkładać kwas jabłkowy (szczególnie istotne z zbyt kwaśnych winach, zawierających dużo kwasu jabłkowego)

To wszystko są w stanie zrobić tylko gdy nie ma cukru i przy niezbyt wysokim % alkoholu. Jest cukier?
  • Odpowiedz