Wpis z mikrobloga

Komputer mi się losowo resetuje, jak mogę sprawdzić metodą wykluczania co jest nie tak? Czy systemowo, czy sprzętowo? Komputer był składany całkiem niedawno z 3 miesiące temu i jest to highendowy zestaw, z najnowszym zasilaczem 1kw. Dzieje się to od jakiegoś czasu w sumie. #komputery
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rzeeznik13: Zajrzyj w systemowy dziennik zdarzeń. Sprawdź, czy wszystkie kable dobrze wpięte. Sprawdź, czy zasilacz jest w stanie pociągnąć 120% pełnego obciążenia wszystkich komponentów (pamiętając, że TDP procesora to nie jest maksymalna moc, jaką jest w stanie pociągnąć, a tylko ODDAĆ cieplnie).

Potem to już raczej swapowanie komponentów jeden po drugim i testy obciążeniowe po każdej podmiance. Tego raczej w domu nie zrobisz, chyba, że masz drugi kompatybilny i na
  • Odpowiedz
  • 0
@DROP_TABLE_Usernames @onepnch @hoodoovoodoo @Tytanowy_Lucjan @10129 @pepek84 Dobra panowie pozwolę sobie zawołać, mam nadzieję że mnie nie zabijecie. Jeśli po jednym z takich wyłączeń komputer najprościej nie odpowiadał na włączenie. Pomogło jedynie wyjęcie i wsadzenie spowrotem zasilacza, po czym zrobiło taki dzwiek tsts i zaczęło działać wszystko spowrotem. To mogę mieć pewność że to wina zasilacza?
  • Odpowiedz
  • 0
@Tytanowy_Lucjan i tu się zaczyna problem, nawet poszedłem do serwisu obok okazuje się że nawet nie mają takiego zasilacza żeby to przetestować xdd Zaczynam się bać że będę musiał sam się tym zająć i przynajmniej ogarnąć co jest przyczyną, gorzej że to działa losowo, wczoraj cały dzień grania i nie zresetowało się nic
  • Odpowiedz
@Rzeeznik13 Znajdź jakiegokolwiek mirka hobbystę elektronika z wykopu ze swojego miasta. Mi tak np. jeden kolega zlutował gniazdo zasilania w laptopie w minutę i nawet dychy ode mnie nie chciał za fatygę.
Taki ktoś ci obejrzy sprzęt pod lupą i powie czy jakiś element nie jest uszkodzony, a wtedy idziesz do sprzedawcy z rękojmią i konkretnym błędem.
  • Odpowiedz