Wpis z mikrobloga

widac, ze czytales dokladnie 0 ksiazek o ekonomii XDDDD

Wiesz, sa pewne kryteria tego jakiego sosu oczekujesz, jaki CI smakuje
Jest koszt straty czasu na szukanie sosu zamiast cieszenia sie nim.

tani transport
  • Odpowiedz
Ja się z tym nie zgodzę, bo to brzmi tak jakby dzietność zależała od singli, a dzietność jest niska tak samo w małżeństwach, teraz przeważają rodziny z jednym dzieckiem, czasami dwoma. Nie da się ich małej dzietności wyjaśnić tym,że zmieniają partnerów. Widocznie bycie rodzicem nie jest dla wielu osób aż takie pociągające, mają jedynaka i rodzicielsko są spełnieni.
Jeśli chodzi o sosy to ja osobiście nie kupię żadnego, choćby ich tam było
  • Odpowiedz
@mirko_anonim czy to sos czy szukanie partnera to częściej jednak ludzie mają określone preferencje więc biorąc przykład sosu nagle połowa sosów odpada bo nie lubisz sosu na bazie pomidorów a jeszcze jak nie lubisz ostrych to część znów Ci odpada i trafiasz na małą pulę potencjalnych sosów do wyboru. Z tego wybierasz ten co ma w składzie dobre składniki a jakbyś nie mógł się zdecydować to wybierasz sos po opakowaniu które
  • Odpowiedz
widac, ze czytales dokladnie 0 ksiazek o ekonomii XDDDD

Wiesz, sa pewne kryteria tego jakiego sosu oczekujesz, jaki CI smakuje

Jest koszt straty czasu na szukanie sosu zamiast cieszenia sie nim.

@programista15cm: większy wybór powoduje niższą satysfakcje
  • Odpowiedz
czy to sos czy szukanie partnera to częściej jednak ludzie mają określone preferencje więc biorąc przykład sosu nagle połowa sosów odpada bo nie lubisz sosu na bazie pomidorów a jeszcze jak nie lubisz ostrych to część znów Ci odpada i trafiasz na małą pulę potencjalnych sosów do wyboru

@Kitku_Karola: to jest perspektywa laski - facet to ma taką perspektywę że na półce są 3 sosy z czego 2 odkręcone, jeden
  • Odpowiedz
To jak Ty to opisałeś z tymi sosami to tylko i wyłącznie mentalność jest problemem i nie jest to problem wszystkich ludzi tylko jakieś ograniczonej puli ludzi z problemami na tle tego że nie wiedzą co lubią, czego chcą czy czego oczekują.

@Kitku_Karola: Tylko że dosłownie każda statystyka, badania i opinie specjalistów twierdzą inaczej.

Odkąd ludzie (kobiety) mają nieograniczony wybór, epidemia singli zwiększa
  • Odpowiedz
@Krol_Karo ale wiesz jak się robi statystyki i że nie wolno im tak zero jedynkowo ufać? Jak zrobisz grupę badanych od tego może zależeć też wynik badania statystycznego XD także to nie jest tak że jak statystyki mówią coś to że wszyscy tak postępują tylko jakaś grupa tak postępuje. Czasem ta grupa w badaniach to może być 50% społeczeństwa (że coś tam robią) czasem jest tak że w Polsce to by
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

Ja się z tym nie zgodzę, bo to brzmi tak jakby dzietność zależała od singli, a dzietność jest niska tak samo w małżeństwach

Napisałem, że to jedna z wielu przyczyn. Poza tym tekst pisałem z myślą o ludziach, którzy nie są w związkach, a liczba takich osób rośni zwłaszcza wśród #niebieskiepaski Dwa razy więcej facetów nie ma dzieci niż kobiet, dwa razy więcej facetów nie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

nagle połowa sosów odpada bo nie lubisz sosu na bazie pomidorów a jeszcze jak nie lubisz ostrych to część znów Ci odpada i trafiasz na małą pulę potencjalnych sosów do wyboru.

@Kitku_Karola: tak! I dlatego bierzesz do ręki i sprawdzasz (albo i smakujesz), czy ten sos jest na bazie pomidorów i czy ostry czy nie, przekonujesz się, że jest i odkładasz i bierzesz następny itd.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ale sprawdzenie to może być sprawdzenie jak na tinderze czy na opis i jak nie ma to następna XD to nie to samo co randkowanie. A jak poznajesz kogoś na żywo to widzisz czy ktoś jest introwertykiem czy ekstrawertykiem i to taki pierwszy przesiew który zajmuje czas ale to jest mikrozmarnowany czas w porównaniu z tym jak go się marnuje na innych rzeczach. Jak masz pewne standardy czy wymagania to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Nie przeczytałem wszystkiego, ale na pierwsze pytanie z początku…

Wyobraźcie sobie, że jesteście w sklepie i musicie kupić jakiś sos. Na dokonanie wyboru macie godzinę, a sosów są miliony na niekończącej się ścianie. Co robicie?

…to poprawna odpowiedź to algorytm z Secretary Problem zmodyfikowany pod zbiór nieskończony.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): A nie, chwila!

To jest o niebo łatwiejsze niż modyfikacja problemu sekretarki do zbioru nieskończonego.

Sprytnie, sprytnie, nie zauważyłem jakie to dziecinnie proste.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

ale sprawdzenie to może być sprawdzenie jak na tinderze czy na opis i jak nie ma to następna XD

@Kitku_Karola: ale równie dobrze to może być ONS, FWB, czy coś podobnego. I jak nie to, to
  • Odpowiedz