Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pare lat temu skasowałem numer telefonu z CV, bo rekruterzy na których trafiałem zachowywali się jak małpy.
tzn. wcale nie byli zainteresowani szczególnie moją osobą, tylko brali listę CV i dzwonili po kolei do ludzi

Nie odebrałeś? Nie zostawili po sobie żadnej informacji kto dzwonił i po co, ani nie wysyłali maila.
I takich cwaniaków potrafiło się kilkanaście "kontaktować" po rozesłaniu CV.

Skasowanie numeru ucywilizowało w poprzednich latach sprawy, grzecznie pisali maila o kontakt, pytali o numer i jaka godzina na rozmowę mi pasuje.
Rekrutacje dalej bardzo miło przebiegały.

Teraz z kolei po przerwie szukam pracy, dałem numer żeby nie było że zaniżam swoje szanse, to się boją tego telefonu jak ognia xD
Mam 10 zaproszeń na HR-owe pieprzenie o niczym, po 40 minut każde, oczywiście wideocall.
Nie dają się absolutnie przekabacić na normalną rozmowę przez telefon gdzie mogę coś produktywnego robić w tym czasie.

Szkoda mi na to czasu, i części firm pewnie będę musiał odmówić albo mocno to rozłożyć w ciągu miesiąca - mam inne obowiązki.

O co chodzi tym rekrutywkom?

#programista15k #pracait #korposwiat #rekrutacja

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

O co chodzi tym rekrutywkom?

@mirko_anonim: Pewnie o to zeby kogos zatrudnic. Im placi sie od lebka, wiec jak ktos rozmawia bez wyraznej checi (np robi cos innego w tym samym czasi) to po co tracic na niego czas?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @JayCube: czasy kiedy sobie wybierałeś wymarzoną firmę i inwestowałeś w nią całą energię żeby zrobić efekt "wow" się niestety skończyły bo to już nie działa. sam muszę aplikować masowo, a żadne HR-owe pieprzenie czy nawet przejście finalnego etapu nie jest żadnym wyznacznikiem tego, czy dostanie się robotę - firmy nawijają programistom makaron na uszy i ubijają rekrutacje w najmniej spodziewanym momencie

ja za to lubię pracować
  • Odpowiedz
Nie dają się absolutnie przekabacić na normalną rozmowę przez telefon gdzie mogę coś produktywnego robić w tym czasie.

@mirko_anonim: ale w normalnych firmach masz możliwość wybory czy google meet czy normlanie przez tel, a jeszcze normalniejsze to od razu zajmują te 15min i z głowy, wtedy przynajmniej nie musisz czytać co firma robi i czekać na daną godzinę xD
  • Odpowiedz