Aktywne Wpisy
#psiarze
Ktoś mi wytłumaczy dlaczego psy nie mogą srać do kuwety tak jak koty?
Ogromny plus brak gówna i szczyn na chodnikach ¯\(ツ)/¯
Dla psiarzy to chyba neutralne bo i tak na chacie mają tony bakterii kałowych ale oni to chyba lubią ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ktoś mi wytłumaczy dlaczego psy nie mogą srać do kuwety tak jak koty?
Ogromny plus brak gówna i szczyn na chodnikach ¯\(ツ)/¯
Dla psiarzy to chyba neutralne bo i tak na chacie mają tony bakterii kałowych ale oni to chyba lubią ( ͡º ͜ʖ͡º)

gerwazy-oko +47

Jest jakiś fachowiec od kapusty, żeby się wypowiedział czy mnie w konia robią?
#jedzzwykopem #jedzenie #kiszonki
Jeśli to faktycznie pleśń to nie jedz tego.
To chyba jednak nie jest pleśń. Tak jak wspominałem to jest zbyt białe na typową pleśń.
Nie mieszkam z nimi, nie mają powodu za bardzo.
Ale możliwe że pomylileś film bakteryjny z pleśnią. To taka błona z możliwymi większymi koloniami. Może trochę wyglądać jakby tynk tam wpadł, z fragmentami o różnych wielkościach. Wtedy można jeść, bo to naturalnie w kapuście kiszonej występuje.
Raczej szukaj włoskowatych fragmentów na powierzchi i jeśli takie są to będzie pleśń i nie jedz. Jeśli będą tylko grudkowate, to kolonie
Mi się wydaje, że to co jest na kapuście to właśnie taki kożuch, który nie wygląda podejrzanie, natomiast kapusta jest przyciśnięta kamieniem i to co zebrało się na tym kamieniu wygląda trochę dziwniej.
Do tego jeśli fragmenty kapusty nie wystają spod płynu to zmniejsza szanse na pleśń, a zwiększa szansę, że to bakterie.
Lipne światło tam jest, lepszego nie zrobię. No i trochę to wszystko ruszałem jak brałem kapuste, więc już nie widać tego tak dobrze jak na początku.
źródło: 20240222_115937
Pobierz