Wpis z mikrobloga

@WielkiNos ale ta książka to jest literatura kolonialna. Czy wykreślać? Ja bym zostawił, ale wykorzystał do omawiania tego jak zmieniło się postrzeganie świata. Jak ja ja w szkole przerabiałem to nic o tym nie wspominano. Bez tego kontekstu przerabianie obecnie tej książki jest bez sensu.
  • Odpowiedz
@WielkiNos: czas zaopatrzyć się w tajną biblioteczkę z oryginalnymi wersjami filmow i książek, będzie jak w "V for Vendetta" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fledgeling: @artiom143 @Aster1981 Tak, macie rację i się z wami zgadzam, że różne resorty zajmują się czymś innym.
Chodzi mi o to, że zajmują się jakimiś pierdołami a nie rzeczami istotnymi w systemie edukacji jak przeładowanie bezsensownym programem, pogarszający się stan zdrowia psychicznego dzieci co ma kluczowy związek z edukacją i tak dalej. Zła analogia ;)
  • Odpowiedz
Przecież internetowy portal wyborczej to wyborcza.pl XD

@jankes83:
Wyborcza.pl to po prostu serwis Wyborczej na którym są publikowane treści z Wyborczej. Gazeta.pl to serwis Wyborczej na którym nie są publikowane treści z Wyborczej i który ma konkurować z jakimiś Interiami, Onetami i innym gównem. Taka różnica. Do niedawna na gazeta.pl normalnie latały artykuły Wyborczej i nowością jest fakt, że ich tam nie ma.
  • Odpowiedz
Wydumany rasizm powiadasz?

" Więc słuchaj! Wa-hima mają czarne mózgi, ale twój mózg powinien być biały. Ty skoro zostałeś ich królem, powinieneś ich oświecić i nauczyć tego, czego nauczyłeś się ode mnie i od bibi. Oni są jak hieny – uczyń z nich ludzi (…). Wstydź się, Kali, zmień stare, obrzydłe zwyczaje Wa-himów na dobre, a za to pobłogosławi cię Bóg, i bibi nie powie, że Kali jest dziki, głupi i zły
  • Odpowiedz
@WielkiNos: Przecież ta lektura jest rasistowska. Jest lekturą w 5 klasie podstawówki, gdzie dzieci mają 10-11 lat. Serio chcemy ich uczyć takich wartości? Można omówić ją krytycznie, ale czy dzieciaki w tym wieku to zrozumieją?
Poza tym jest na bank o wiele więcej lepszych książek, CIEKAWSZYCH do czytania. Po co kazać dzieciakom czytać starego Sienkiewicza?

I to udawanie w komentarzach że to wspaniała książka i wcale nie ma treści rasistowskich
  • Odpowiedz
@PanHeniek45: tym co opisales tez sie zajmuja. Doslownie wlasnie trwa odchudzanie programu. W tym o lektury. Rozowazano tez problem nadmiernych i obowiazkowych zadan domowych.

Kurcze w tym roku bedzie zrobione wiecej niz mozna bylo oczekiwac.
  • Odpowiedz
@WielkiNos: Z ręką na sercu przyznam, że "W Pustyni i w Puszczy" nie przeczytałem nigdy. Próbowałem, czytałem już gorsze cegły, ale to w późniejszym życiu, a za moich czasów to była lektura w 4-6 klasie podstawówki, to jeszcze nie jest czas na Sienkiewicza, który lekkiego pióra nie miał. Tylko jeśli usunąć tę książkę w tamtym czasie, to dla niej (obecnie przynajmniej) miejsca nie ma, bo później wchodzą kolejne Sienkiewiczowskie powieści
  • Odpowiedz
@Jocqelt: Pytanie brzmi - jaką WARTOŚĆ niesie w pustyni i w puszczy aby wszystkie dzieci musialy ją czytać?

A co do 10 liitle niggers. to było też 10 little indians, 10 little redskins.

To zawsze była skrajnie rasistowska rymowanka, poniżajaca dla dla grupy wymienionej. Dlateo w przypadku książki zmiana nazwy nastąpiła już DAWNO temu.
  • Odpowiedz
@Aster1981: Jeżeli to wszystko się uda i odniesie sukces, to będę mega zadowolony. W końcu młodzi będą mieli nieco lżej w szkole i skupią się na tym co istotne w edukacji a przy okazji przyszłości. Może w końcu nasze uniwerki będą klasą światową. Fajnie by było jakby mieli po prostu lżej
  • Odpowiedz
Zgadzam się, żę książka świetnie pokazuje postawy z XIX w. Taki temat by się nadawał do szkoły średniej.

@D1ter: hmm no może tak jest trochę zbyt wcześnie to fakt, choć ogólnie wiele lektur tak ma, niestety
  • Odpowiedz
@WielkiNos: Nie jest to książka niesamowita, ani to niezwykły pomysł na książkę, ani szczególna opowieść. A lista lektur nie może tylko wiecznie rosnąć, pojawiają się nowe istotne dzieła, coś kiedyś musi też znikać
  • Odpowiedz