Aktywne Wpisy
PiotrFr +181
Klient do mnie zadzwonił w sprawie otynkowania domku i muru, który zrobił mu inny murarz.
Tak, murarz z własną firmą, to nie klient sam sobie zrobił.
Nawet nie wysiadłem z samochodu xD
#budownictwo #pracbaza #k--------------------l
Tak, murarz z własną firmą, to nie klient sam sobie zrobił.
Nawet nie wysiadłem z samochodu xD
#budownictwo #pracbaza #k--------------------l
kubas_782 +367
#bekaztransa #januszebiznesu #praca
Ojciec jeździł na trasach międzynarodowych parę lat dla takiego dziadtransa, ale że mój stary to taki sam dziad jak ten właściciel, to się jakoś dogadywali. No i po 5 latach służby dla Janusza, Janusz wymyślił sobie, że mojego starego z roboty ceremonialnie wyrzuci, bo mu się coś zaczęło nie spinać kosztowo.
Starego zwolnił podczas L4 z powodu zapalenia płuc, korespondencyjnie, bez okresu wypowiedzenia, dyscyplinarnie, że stary się w pracy nie stawił czy coś tam. Ogólnie cyrk na kółkach, daty oczywiście wsteczne, wałek na wałku.
Stary w szoku, próbował się z gościem dogadać, żeby nie robił maniany, tylko normalnie mu złożył wypowiedzenie, zapłacił zaległe pieniądze i rozstajemy się w dobrych stosunkach. No, ale Januszowi do ucha podpowiadał tytaniczny Janusz senior, który powiedział, że mają iść w zaparte. No to mój stary za moją radą złożył sprawę do sądu pracy.
Ojciec jeździł na trasach międzynarodowych parę lat dla takiego dziadtransa, ale że mój stary to taki sam dziad jak ten właściciel, to się jakoś dogadywali. No i po 5 latach służby dla Janusza, Janusz wymyślił sobie, że mojego starego z roboty ceremonialnie wyrzuci, bo mu się coś zaczęło nie spinać kosztowo.
Starego zwolnił podczas L4 z powodu zapalenia płuc, korespondencyjnie, bez okresu wypowiedzenia, dyscyplinarnie, że stary się w pracy nie stawił czy coś tam. Ogólnie cyrk na kółkach, daty oczywiście wsteczne, wałek na wałku.
Stary w szoku, próbował się z gościem dogadać, żeby nie robił maniany, tylko normalnie mu złożył wypowiedzenie, zapłacił zaległe pieniądze i rozstajemy się w dobrych stosunkach. No, ale Januszowi do ucha podpowiadał tytaniczny Janusz senior, który powiedział, że mają iść w zaparte. No to mój stary za moją radą złożył sprawę do sądu pracy.
- Warszawa
- Kraków
- Wrocław
- Łódź
- Poznań
- Gdańsk
W sumie po ilości mieszkańców to by odpadł po prostu Gdańsk. Ale z drugiej strony oferuje sporo więcej i warunki zarobkowe też wydają się tam lepsze niż w Łodzi.
Tak więc, które z nich to jest to słynne #top5?
#warszawa #wroclaw #lodz #wroclaw #poznan #gdansk #nieruchomosci
Łódź to jedyne z większych miast które sukcesywnie się wyludnia.
Łódź miała dużo mieszkańców ale obecnie nie ma tam perspektyw. W sumie nie ma ich już od czasów upadku przemysłu szwalniczego.
Zaletą nie jest też fakt, że jest blisko Warszawy więc każdy kto ambitniejszy tam ucieka bo możliwości i zarobki większe. Pozostałe miasta będą trzymały wartość bo są regionalnymi potęgami gospodarczymi. Łódź nią nie jest bo ma obok Warszawę. Jak firma ma do wyboru Łódź lub Warszawę to wybiera Warszawę.
Poza tym Łódź nie ma żadnych innych zalet geograficznych. Ba, nie ma nawet rzeki, nie mówiąc o morzu.
Wrocław to oczywiście dostęp do Odry i bliskość Pragi,
@atari666: Ahh, to mityczne IT. Ale jako że sam jestem z IT to powiem tak: SĄ RÓŻNICE.
A wynikają one z prostej zasady - w stolicy masz więcej ofert więc jest też i większa konkurencja zarobkowa a także możliwości rozwojowe.
I owszem, jak złapiesz jakiś kontrakt dla startupu amerykańskiego pracując full zdalnie to nie obchodzi Cię czy pracujesz z Warszawy, Łodzi czy Janowa Dolnego ALE...
Wbrew pozorom takich ofert nie oferują każdemu z ulicy. Co więcej takie oferty często idą z polecenia/znajomości/wiarygodności (np. pracowałeś dla kontrahenta przez inną firmę i udało Ci się jakoś dogadać bezpośrednio). Nie jest to łatwe. Gdyby było łatwe to by każdy Seba z Janowa szedł
@Wojtunia123: Choćby takie, że jest gdzie w lecie usiąść, że nie ma takiego piekarnika, powietrze bardziej wilgotne, można też sobie zrobić rejs, a część rzek pełni też funkcje transportowe. A jakie zalety ma Łódź?
Poza filmówką, która sławna jest chyba tylko z przyzwyczajenia.
Niemniej nie mogę się zgodzić z tym, że zawsze firma wybierze Warszawę niż Łódź. Pod względem logistycznym i transportowym Łódź jest lepiej zorganizowanym miastem dla dużych firm produkcyjnych czy centrów dystrybucyjnych. Gdziekolwiek byś nie pojechał na obrzeża Łodzi, to przy autostradach, S-kach i krajówkach tworzy się
@enten: Samiutkie centrum kraju, skrzyżowanie głównych autostrad północ-południe i wschód-zachód, na trasie głównych szlaków kolejowych wschód-zachód (tym bardziej po zbudowaniu Y i bliskości CPK) no rzeczywiście nie ma żadnych zalet teograficznych.
Łódź ma las Łagiewnicki - za Wikipedią: "jeden z największych kompleksów leśnych znajdujących się
@Wojtunia123: dokładnie to samo mozna powiedziec o Wrocławiu. Nie widze zadnej róznicy na plus wzgledem Łodzi. Drogi, torowiska, chodniki, wszystko r-------e. Jedyny plus jest taki, że ten b----l regularnie myją.
@enten: jako aglomeracja w ogole nie ma startu do warszawskiej, gdzie Rzym gdzie Krym. Jedyny plus Gdanska to morze i starówka. Poza tym, rozwlekłe brzydkie miasto. Sam pracuje w finansach i Gdansk pod tym kątem oferuje...Nic. Mało pracy, słabe
Najbardziej optymalnie byłoby:
1. Warszawa (default City)
2.
Dlatego też uważam
Łódź jest najlepiej skomunikowanym miastem w kraju, ma relatywnie tanie nieruchomości, uczelnie, dużo mieszkańców. To miasto powinno się rozwijać, a nic takiego się nie dzieje. Ktoś to wytłumaczy?
- Trójmiastio
- Warszawa
- Wrocław