Wpis z mikrobloga

debata:

- ja nie wierzę w to cpk
- tu jest taki raport, taki raport, śraki raport
- a kto go zlecił?
- każdy rząd od mieszka II
- ale ja nie wierzę i co mnie pan zrobisz?

#kanalzero #cpk
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcelus: >każdy rząd od mieszka II
Nom, za czasów pierwszych rządów platformy latały a380 i jumbo jety które teraz idą na śmietnik historii bo linie lotnicze idą w tanie lekkie dwusilnikowe samoloty bo hub and spoke się nie sprawdza tylko point to point, więc cpk jest na bakier z nowoczesnością
  • Odpowiedz
  • 4
@Hylfnur: nieprawda, A380 został mocno dotknięty przez pandemią, ale wraca do użytku, bo jest po prostu opłacalny dla dużych, zapchanych portów lotniczych.
  • Odpowiedz
nieprawda, A380 został mocno dotknięty przez pandemią, ale wraca do użytku, bo jest po prostu opłacalny dla dużych, zapchanych portów lotniczych.

@marcelus: nieprawda. A380 okazał się niewypałem. Finansowo projekt uratowali szejkowie kupując hurtem.Ostatnie zamówenie było w 2018 i w 2019 ogłoszono zakończenie produkcji i dostarczano tylko to co już było zamówione. To jeszcze czasy przed pandemią.
Koncpekcja wielkich hubów się nie sprawdziła i tyle.
  • Odpowiedz
  • 1
@xqwzyts @Hylfnur w ogóle los A380 nie ma żadnego znaczenia dla CPK czy hubów jako takich (które rosną na całym świecie i nic nie sugeruje żeby przestały), ale A380 wracają do łask - wszystkie linie które zamroziły je na czas pandemii przywracają je do użytkowania.

A380 to zawsze był vanity project, pokaz że można budować tak wielkie samoloty, z ograniczoną używalnościa: nie mogą na przykład przewozić cargo. Ale na wielkich
  • Odpowiedz
@marcelus: >Nie wiem skąd w ogóle wniosek że koncepcja hubu się nie sprawdziła xd
Cytuję kolegów moich co zajmują się rynkiem lotniczym. Cały biznes idzie w poin to point, samoloty robi się pod point to point. Hub and spoke pod kątem ruchu pasażerskiego to jest pieśń przeszłości.

Inwestycje wokół cpk czyli terminale cargo, kolej szybkich prędkości można robić bez cpk itd.

Ale to i tak nie jest clue problemu. Pis
  • Odpowiedz