Wpis z mikrobloga

Czy to ja jestem p----------y?

Macbooki n----------a mnie prądem (m1 i m2 air), zarowno na fabrycznej ladowarce jak i ladowarkach GaN Ankera i Satechi (chyba 60w i 165w). Z iPhone jest to samo. N----------ą w domu i na wyjazdach. Obecnie jestem w hotelu i tu n--------a mnie tak, ze czuje kopnięcie jakbym sie naelektryzował kocem za kazdym razem jak biore telefon lub maca do reki. Wczesniej mialem jeszcze kilka macbookow i bylo to samo (charakterystyczne wibrowanie obudowy podczas przesuwania palcem). Przewody kopią tak, jak czasami zasne z kablem w lozku to końcówa mnie kopie i sie budzę XD wlasnie przed chwila iPhone podpiety do ladowarki mnie kopnal przez sen i sie obudzilem

O co tu kurde chodzi?

#elektronika #apple #macbook #anker
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@upodlator też to mam, sprzęty z metalową obudową przewodzą prąd i są takie szorstkie od prądu. Przyłóż miernik albo probówkę i powiedz czy coś pokazało xD

To jest chyba wina braku uziemienia właśnie.

Miałem tak z laptopem oraz metalowym kompem, dotykałem nogą i to czułem. Pomogło chyba zrobienie uziemienia w gniazdku z łojciem.

I nie słuchaj tych debili żebyś się zbadał albo że jesteś superbohaterem, nie jesteś ( ͡º ͜
  • Odpowiedz
@upodlator: @azembora @dran2 @Strzelec_wyborowej
Tak jak koledzy napisali. Nieuziemiony zasilacz + metalowa obudowa daje takie efekty. Mam tak też w Dellach, kiedy używam nieoryginalnego zasilacza, ale tylko tych gdzie metal dotyka przedramienia. Modele Precission mają od wewnątrz taki plastik stylizowany na włókna węglowe i w nich czuć to na zewnetrznej obudowie.
Dodatkowym objawem w Dellach (bodaj XPS 13 plus 9320) był taki jakby input lag i bezwładnośc kursora
  • Odpowiedz
@upodlator: a) jesteś mutantem b) niepisane są Ci produkty Apple i świat daje Ci znać, że jestes biedakiem robakiem i ppra przerzucić się na sprzed na Twoją kieszeń ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@upodlator: Zasilacze od MacBooków jak najbardziej mają uziemienie, trzeba się tylko w przewód wyposażyć (do pro kiedyś je dodawali w zestawie) i z doświadczenia to rozwiązuje problem.
Tutaj szczegóły jak to jest zorganizowane:
https://apple.stackexchange.com/questions/17575/how-to-properly-ground-a-macbook-pro
link do sklepu apple:
https://www.apple.com/pl/shop/product/MK122Z/A/przedłużacz-do-zasilacza
b.....s - @upodlator: Zasilacze od MacBooków jak najbardziej mają uziemienie, trzeba ...

źródło: Zrzut ekranu 2024-02-3 o 11.07.36

Pobierz
  • Odpowiedz
@upodlator: jeśli problem by występował tylko w obrębie twojego mieszkania to podejrzewałbym problem z instalacją elektryczną, ALE skoro twierdzisz, że to samo się dzieje podczas wyjazdów i pobytów w hotelach to taka opcja odpada. Poza tym ładowarki telefonów nie mają bolca uziemiającego bo to urządzenia w drugiej klasie ochronności (podwójnie izolowane - na ładowarce z pewnością masz symbol "podwójnego kwadrata").

Zatem łap trochę teorii:

Impedancja skóry zmienia się pod wpływem czynników zewnętrznych,
  • Odpowiedz
Hasło klucz: różnica potencjałów
A uziemienia nie ma bo telefon laptop czy inne sprzęty z zewnętrzna ładowarka mają separację napięcia z 230v na bezpieczne max 24/48v stałego na poziomie ładowarki.
  • Odpowiedz
@upodlator: nigdy mnie nie kopnął, ale potwierdzam to co pisze @Alpha_Male. Nie wiem jak na obecnym MacBooku, ale dawno temu jakiś stary z 2013 roku, jak był podłączony do ładowania, to czuć było, jak się dotykało obudowy albo touchpada, takie mrowienie w palcach
  • Odpowiedz
@upodlator mnie w pracy kopie ładowarka, a w domu też czuję wibrację na metalowej obudowie Lenovo, ale 99% to z braku uziemienia, tylko tyle i aż tyle. Poza tym nic mnie nie kopie "jednorazowo".

@Alpha_Male OP opisał to samo pisząc o wibrowaniu pod palcem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Marmite ja wlqsnie to mrowienie mam w nowych makach, wczesniej mialem w modelu z 2015 roku

@strusmig wlasnie kopie mnie wszedzie, nawet niezaleznie od kraju XD i na kazdym kablu, teraz mam przewody belkina za absurdalne pieniadze i kopia tak samo jak te fabryczne albo baseusy za 10 zl

Ten tekst tlumaczy sporo i to fajna ciekawostka, ale tu jest po prostu napiecie na obudowach urzadzen, kopie mnie to co
  • Odpowiedz
@upodlator: nie wiem, ale mam tak samo. Mój chłop tego nie czuje, a ja jak tak. Czuje na całej obudowie jak przepływa prąd i też jak go dotkne (chłopa) kiedy on korzysta z maca.
Imo to specyfika twojego ciała.
Byłam u dentysty, w jednej rece miał to metalowe lusterko, a w drugiej trzymał uruchomione wiertło i za każdym razem jak mnie tym lusterkiem dotknął w zęba to aż podskakiwałam -
  • Odpowiedz