Wpis z mikrobloga

Nietykalny to w żargonie IT osoba, ktora gdyby opuscila projekt lub sama odeszla/zostala zwolniona to w sumie projekt by mozna bylo zamykac, albo wdrozenie kogos nowego trwaloby baardzo dlugo, przez to taka osoba pozostaje na swoim stanowisku itp.
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait

Czy jestes tzw. nietykalny?

• tak 25.4% (484)
  • nie 74.6% (1420)

Oddanych głosów: 1904

• 39
  • Odpowiedz
Wszyscy co w ankiecie odpowiedzieli TAK powinni iść po 20% podwyżki

@zibizz1: I wdedy przekonaja sie czy rzeczywiscie sa nietykalni, czy im sie tak tylko wydaje...
  • Odpowiedz
Zasada jest znana. Każdego seniora można zastąpić skończoną ilością stażystów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Volantie: pierwsze co trzeba zrobić po technicznym ogarnięciu tematu - zostać nietykalnym.
Problem w tym, że to się da sensownie zrobić tylko w mało popularnych technologiach.
  • Odpowiedz
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@Volantie: z pośród wszystkich zajmowanych stanowisk raz byłem 'nietykalny'. W pierwszej robocie projekt robiłem samodzielnie przez jakieś 9 miesięcy, a ze miesiące zajęło mi doszkalanie się z specyfiki tematu. W Januszeksie oprócz mnie był jeden programista-senior i był zupełnie nie w temacie. Kiedy siódmego miesięca zapowiedziałem, że jak to już skończę to #!$%@? to prezes zaczął mnie na herbatki zapraszać i pytać o samopoczucie.
  • Odpowiedz
@Volantie: wiekszosc z was jest zwyklymi klepaczami kodu, takich bez problemu mozna zastapic. Ja bylem w wielu firmach nie zastapialny, bo bylem wizjonerem i architektem oprogramowania i modelow biznesowych. Dzis jestem multimilionerem, ale tak, sa osoby niezastapialne, aczkolwiek nie sa to klepacze kodow, tylko wizjonerzy, bez ktorych projekt jest zamykany od razu albo po agonii.
  • Odpowiedz
Niestety nie jestem, ale ostatnio moją odpowiedzią na szantaż było odejście, co skutkowało efektem domina i odejściem kilku osób które również miały dość szefa debila, ale brakowało im odwagi i motywacji. Od kilku miesięcy jest jak py to powiedzieć kulawo....
  • Odpowiedz
@Volantie: ja w pracy juz nie raz mialam takich nietykalnych, co im sie wydawalo, ze bez nich cala firma padnie i tylko oni ogarniaja projekt, bo sami go robili, a w ogole inni do debile i nic nie potrafia i nie rozumieja. W kazdym przypadku chlop byl po prostu narcyzem slepo wierzacym w swoje nadludzkie umiejetnosci, bardzo szybko rzeczywistosc ich weryfikowala i sporo z nich zegnalo sie z firma albo przy
  • Odpowiedz
@Volantie: Póki co nie, ale mam czas do końca lutego. Jestem dobrej myśli, chociaż oferty w większości na seniorskie stanowiska, więc trudniej.
  • Odpowiedz
opowiadaj, czemu pozwoliles na to?

@Volantie: #!$%@? jedynych dwóch analityków (ja byłem tym niżej, ale #!$%@? mnie rykoszetem) i projekt rozwojowy aplikacji nad którą pracowaliśmy i wszystko było na dobrej drodze, aby ukończyć to w październiku zeszłego roku, do tej pory jest nie ukończony xd
  • Odpowiedz