Aktywne Wpisy

Raum +269
W gorących jest wpis że 80% uczniów w szkołach średnich zrezygnowało z religii. Lekko mnie to uderzyło, bo pamiętam jak ja - nieco ponad 10 lat temu - będąc w ogólniaku złożyłem oświadczenie o rezygnacji z religii. Echo poszło po wszystkich nauczycielach xD a babka która uczyła mnie rok wcześniej tegoż przedmiotu przestała mi odpowiadać na "dzień dobry".
A tu proszę, dekadę później jest to standardem. No piękne czasy, piękne.
#szkola
A tu proszę, dekadę później jest to standardem. No piękne czasy, piękne.
#szkola
maciekrzezawa +44
Właśnie wróciłem z samotnej podróży do południowych Chin - Shenzen, Kanton i Xinping (okolice Guilin i Yangshuo). Przed wyjazdem nikogo tam nie znałem i organizowałem wszystko sam.
Pozwiedzałem, nakupiłem trochę herbaty, elektroniki (tańszej niż u nas, albo niedostęnej w Europie) i podróbek (również przez internet, do chińskiego paczkomatu).
Zawiodłem się jedzeniem.
Jako że mam jet laga i wstałem o czwartej, to zróbmy AMA przy rozpakowywaniu się.
#ama #chiny
Pozwiedzałem, nakupiłem trochę herbaty, elektroniki (tańszej niż u nas, albo niedostęnej w Europie) i podróbek (również przez internet, do chińskiego paczkomatu).
Zawiodłem się jedzeniem.
Jako że mam jet laga i wstałem o czwartej, to zróbmy AMA przy rozpakowywaniu się.
#ama #chiny

Biedaki 2 godziny dziennie dojeżdżają do roboty. P0laczek musi 30 min po mleko jechać bo zapomniał. Codziennie wieczorem myśli jaką trasę wybrać aby ogarnąć pracę, szkołę, siłownię i mieć tę godzinę na odpoczynek przed kolejnym dniem. Janusz przepala więcej pieniędzy na paliwo miesięcznie niż Oski w mieście przez rok. Myślał, że codziennie o 17 będzie siedział z piwem w swoich w---------m ogrodzie, tymczasem musi oglądać kokpit swojego samochodu który cały czas się psuje bo to szajs, a nie dlatego że robi 30k km rocznie. Cztery godziny kosi trawnik, ale on to lubi, takie hobby, k---a traktorek sobie kupi wtedy to jest taka frajda, że hoho.
I ci debile siedzą w blokach, w szeregowkach w Wrocławiu jakby mogli mieć 300m chatę dzielnicy Legnica zaraz pod Wrocławiem tylko szybko na A4 wskoczyć, 4 pasy lecisz 160 i zaraz w domu.
#nieruchomosci
źródło: temp_file2021134842215031737
PobierzPrzeprowadziłem się na wieś i:
1) Przez całą długość wsi (a nawet kilku dalej) mam ścieżkę rowerową, elegancko oświetloną ledowymi latarniami - ba, nawet droga w lesie jest oświetlona xD
2) Większość wsi teraz ma światłowód. 600M powinno bez problemu wszystko ogarnąć.
3) Wywaliłem w chatę, kostkę, fotowoltaikę itp. tyle co za mieszkanie ~60m2 w mieście wojewódzkim "obok" (20km) którego się pobudowałem - teraz trwa budowa ekspresówki więc do centrum będzie jakieś 15-20min jazdy. Moje roczne rachunki wynoszą około 500zł (gaz - źródło ogrzewania, prąd - abonament xD, śmieci - 1zł/msc, woda - gratis xD, podatek). Jak sobie pomyślę, że miałbym płacić minimum 500zł/msc czynszu to stwierdzam, że tak, to była dobra
@MgrMarecki: Mnie to bardziej ciekawi twoja woda za darmo - bo chyba zapomniałeś o tym że najpierw trzeba w--------ć 20k PLN w studnię i systemy uzdatniania, a potem być kustoszem hydroforni od pompowania hydrofora, zasypywania tabletek w odżelaziaczu czy tam nastawiać płukanie złoża kwarcowego. Ja bym się dał pokroić za wodociąg gdyby była taka możliwość - studnia to się
Kanaliza na wsi to w Polsce faktycznie ewenement.
Niektórzy mają też życie poza pracą i wolnego czasu nie chcą spędzać na 55 m2 w 4 osoby słuchając jak sąsiad z góry sra lub kłuci się z żoną.
Ja 9 latach mieszkania w bloku w Warszawie przeprowadzam się do