Aktywne Wpisy
luke-mat +580
Święta się zbliżają, a więc wożenie rodziny samochodem.
Pamiętaj, jeśli rodzina powie Ci "każdy płaci za siebie" i nie chce zapinać pasów.
Masz prawo powiedzieć: "Zapinasz pasy lub wysiadasz"
80kg Pasażer za kierowcą, bez pasów, przy stłuczce przy 50km/h uderza w fotel kierowcy z siłą 2 ton
#samochody #motoryzacja
Pamiętaj, jeśli rodzina powie Ci "każdy płaci za siebie" i nie chce zapinać pasów.
Masz prawo powiedzieć: "Zapinasz pasy lub wysiadasz"
80kg Pasażer za kierowcą, bez pasów, przy stłuczce przy 50km/h uderza w fotel kierowcy z siłą 2 ton
#samochody #motoryzacja
źródło: image
Pobierz
56632 +34
źródło: Screenshot_8
Pobierz

Witam. Pytam z czystej ciekawości, bo moja siostra trafiła na całkiem fajną ofertę.
Otóż: Moja siostra robi czapki, szaliki i inne cuda z wełny i innych materiałów. Dostała ofertę zrobienia około stu czapek na mistrzostwa polski w mało popularnej konkurencji. I teraz pytanie: Jak wygląda sprawa z podatkiem? Musi go płacić? Czy da się na 'lewo'? Kokosów z tego nie będzie, ale zawsze jakieś pieniążki wpadną, szczególnie że aktualnie wychowuje dziecko i nie pracuje, a jeżeli jest szansa żeby nie płacić podatku to chętnie by go ominęła. Jej firma jednoosobowa nie jest zarejestrowana, bo póki co robi czapki i inne duperele dla rodzinki, więc wszystko jest... nie do wykrycia wg. mnie ;>
@pacho: Tak, wiem, ale... jak obliczyć dochód z tego? Powiedzmy że jedna czapka kosztuje 65zł, czyli sto czapek kosztuje 6500zł. Ale jako że materiał dobrej jakości, to też sporo kosztuje (nie wiem czy mieści się w granicy wolnej od podatku odliczając materiał, raczej nie, ale tych czapek jest mniej i zawsze parę można sprzedać
Więcej o tym mówi art. 22 ust. 9 pkt 1-3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Mogłaby zaprojektować te