Wpis z mikrobloga

#pytanie #kiciochpyta #podatki

Witam. Pytam z czystej ciekawości, bo moja siostra trafiła na całkiem fajną ofertę.

Otóż: Moja siostra robi czapki, szaliki i inne cuda z wełny i innych materiałów. Dostała ofertę zrobienia około stu czapek na mistrzostwa polski w mało popularnej konkurencji. I teraz pytanie: Jak wygląda sprawa z podatkiem? Musi go płacić? Czy da się na 'lewo'? Kokosów z tego nie będzie, ale zawsze jakieś pieniążki wpadną, szczególnie że aktualnie wychowuje dziecko i nie pracuje, a jeżeli jest szansa żeby nie płacić podatku to chętnie by go ominęła. Jej firma jednoosobowa nie jest zarejestrowana, bo póki co robi czapki i inne duperele dla rodzinki, więc wszystko jest... nie do wykrycia wg. mnie ;>
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piotruslo: Nie ma związku sportowego w tej dyscyplinie ;) Ale o to zapytam, dzięki!

@pacho: Tak, wiem, ale... jak obliczyć dochód z tego? Powiedzmy że jedna czapka kosztuje 65zł, czyli sto czapek kosztuje 6500zł. Ale jako że materiał dobrej jakości, to też sporo kosztuje (nie wiem czy mieści się w granicy wolnej od podatku odliczając materiał, raczej nie, ale tych czapek jest mniej i zawsze parę można sprzedać
  • Odpowiedz
@d__g: Umowa o dzieło, koszty uzyskania w umowie ustalasz na 50% (przynajmniej w moich umowach o dzieło zawsze takie są ustalane - wykazywać te koszty trzeba dopiero jak są wyższe niż 50%), to będzie 3500, odejmujesz kwotę wolną, zostaje opłacenie podatku od 409zł. Tylko później przy kolejnych ewentualnych umowach tej kwoty wolnej oczywiście odejmować już nie można, także polecam nie robić tego także teraz i odprowadzić podatek od 3500, później
  • Odpowiedz
@Amas: @d__g: Wszystko pięknie sobie wydumaliście, tylko umowa o dzieło z 50% kosztami uzyskania przychodów nie może mieć zastosowania przy takiej działalności. Każdy urząd to podważy i nakaże dopłatę podatku - tak naprawdę to żaden księgowy który ma o tym pojęcie pewnie nie przepuściłby takiej umowy w kadrach.

Więcej o tym mówi art. 22 ust. 9 pkt 1-3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Mogłaby zaprojektować te
  • Odpowiedz