Aktywne Wpisy

Gh0st +61
źródło: 1000001394
Pobierz
MonazoPL +68
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Przy okazji dajemy znać, że na Monazo właśnie ruszyła R E W E L A C Y J N A oferta od banku Citi
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Przy okazji dajemy znać, że na Monazo właśnie ruszyła R E W E L A C Y J N A oferta od banku Citi
źródło: apple watch se 3 citi monazo
Pobierz

Cześć, jestem ciekawa, jakie macie koszty utrzymania, nie licząc wydatków na życie i na czynsz. Mój budżet wygląda następująco:
LEKARZ PSYCHIATRA 1200 w roku absolutnie konieczne 4x w roku
LEKI 7000 absolutnie konieczne
SOCZEWKI KONTAKTOWE 2000 konieczne
LEKARZE INNI I BADANIA 2000 dentysta, gin, endo, USG, badania krwi - a czeka mnie aparat na zęby i 2 implanty, ale to kiedyś
MEDYCYNA ESTETYCZNA 5500 ale w tym roku chyba z tego wydatku zrezygnuję
SZTUKA (farby, pędzle, medium, płótna - hobby i na zarobek) 3000
UBRANIA I KRAWCOWA 3000
KOSMETYKI 500
SUBSKRYPCJE (Photoshop&Lightroom, VPN, Player, YT premium) 1500
RZECZY NA WYJAZDY DO PRACY 1500 konieczne (Pracuję większość roku w DE, tam mam lokum i wyżywienie)
WAKACJE 4000
DOPŁATA DO JEDZIENIA I RACHUNKÓW gdy jestem w domu max 3 mies/rok 2200 (Pomieszkuję u matki)
Wychodzi prawie 32,000 czli blisko 2700 miesięcznie bez czynszu, kredytu i jedzenia
Pierwszy raz niedawno zrobiłam takie podsumowanie, wcześniej nigdy nie liczyłam, nie zbierałam paragonów ani nic w tym rodzaju.
W sumie nie wiem czy 3000 na ubrania to dużo czy mało? Czy 4000 na wakacje to dużo czy mało?
Co z w tym budżecie mogłabym obciąć? Med estet i wakacje? Ubrania? Sztuka?
Będę wdzięczna za konstruktywną krytykę...
#pytanie #budzet #kiciochpyta #pieniadze #b8
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: ja przy takich wydatkach na lekarzy bym poszedl pracowac do biedronki i zrobil wszystko w luxmedzie
Ale ogólnie zgadzam się z przesłaniem Twojego posta
@mirko_anonim czyli szukaj jak możesz drogi by więcej zarabiać. Wydajesz 500eur miesięcznie, bez przesady. Mieszkasz w kraju gdzie koszty życia to 2/3 jak na zachodzie, a zarabiasz pewnie 4x mniej. Skup się na tym żeby jak najszybciej zacząć w czymś