Mam w pokoju dużo sprzętu elektronicznego i wkurza mnie, że nocą jest jasno w pokoju ze względu na wszechobecne lampki stand-by. Czym zakryć te lampki? Ludzie polecają taśmę izolacyjną ale nie podoba mi się to rozwiązanie bo wiem, że klej rozpuści się pod wpływem ciepła i będzie się kleiło i capiło w pokoju. Można też kupić nietłumaczalne LightDims lub CameraDots ale z tego co rozumiem to taśma izolacyjna tylko wycięta w odpowiednie kształty - ten sam problem. Myślałem też o filcu antypoślizgowym ale coś czuję, że przez jego strukturę dojdzie do nadmiernego wydzielania ciepła. Zastanawiam się też czy nie kupić Termopadów jak np. Arctic TP-3. Z tego co rozumiem to da się to nakleić jak taśmę, a silikon będzie odprowadzał ciepło. Pytanie czy taki termopad nie ulegnie defektowi ze względu na długotrwały kontakt z tlenem i ciepłem. Czy macie inne pomysły lub odradzacie termopady?
@Hakunamatata57: Zaklejałem zawsze izolacją. Nie masz tam 100 st, żeby spłynęło. Ewentualnie kup sobie taśmę parcianą do wiązek elektrycznych. Kryje jakieś 50%, ale ma mniej agresywny klej
@Hakunamatata57 Czytając Twojego posta przypomniała mi się pewna anegdota. Za czasów pierwszych podróży w kosmos okazało się, że długopisy są bezużyteczne w stanie nieważkości, więc NASA wydała kupę kasy i spędziła mnóstwo czasu na opatentowanie technologi dzięki której długopisy będą mogły być użyte. Co w tym samym czasie zrobili ruscy? Używali ołówków ( ͡º͜ʖ͡º)
@rafalmmx: ta anegdota jest zabawna, ale fałszywa, to urbanlegenda.
Ludzie polecają taśmę izolacyjną ale nie podoba mi się to rozwiązanie bo wiem, że klej rozpuści się pod wpływem ciepła
@Hakunamatata57: bzdury piszesz albo mylisz ledy z żarówką. Czarna taśma pvc robi robotę, w nocy nawet wciąż widać przez nią, że się świeci, ale słabiutko.
No dobra, przekonaliście mnie. Naklejam taśmę izolacyjną. Jak mi się będzie odklejać albo będę musiał router czyścić od kleju to was będę wołał i hejtował za pół roku xD
P.S. Sranie w banie, amerykanie też mieli ten pomysł ale
Mam w pokoju dużo sprzętu elektronicznego i wkurza mnie, że nocą jest jasno w pokoju ze względu na wszechobecne lampki stand-by. Czym zakryć te lampki? Ludzie polecają taśmę izolacyjną ale nie podoba mi się to rozwiązanie bo wiem, że klej rozpuści się pod wpływem ciepła i będzie się kleiło i capiło w pokoju. Można też kupić nietłumaczalne LightDims lub CameraDots ale z tego co rozumiem to taśma izolacyjna tylko wycięta w odpowiednie kształty - ten sam problem. Myślałem też o filcu antypoślizgowym ale coś czuję, że przez jego strukturę dojdzie do nadmiernego wydzielania ciepła. Zastanawiam się też czy nie kupić Termopadów jak np. Arctic TP-3. Z tego co rozumiem to da się to nakleić jak taśmę, a silikon będzie odprowadzał ciepło. Pytanie czy taki termopad nie ulegnie defektowi ze względu na długotrwały kontakt z tlenem i ciepłem. Czy macie inne pomysły lub odradzacie termopady?
Wyrażam zgodę na hejt ze względu na zastosowanie tagów z d--y, ale temat jest niecodzienny więc potrzebuję wszystkich możliwych opinii.
#pcmasterrace #pc #majsterkowanie #pytanie #elektronika #elektrotechnika
@Hakunamatata57: z głową u ciebie wszystko w porządku? xD
Dlatego polecam listwę zasilającą z wyłącznikiem.
@rafalmmx: ta anegdota jest zabawna, ale fałszywa, to urbanlegenda.
@Hakunamatata57: bzdury piszesz albo mylisz ledy z żarówką. Czarna taśma pvc robi robotę, w nocy nawet wciąż widać przez nią, że się świeci, ale słabiutko.
No dobra, przekonaliście mnie. Naklejam taśmę izolacyjną. Jak mi się będzie odklejać albo będę musiał router czyścić od kleju to was będę wołał i hejtował za pół roku xD
P.S. Sranie w banie, amerykanie też mieli ten pomysł ale