Wpis z mikrobloga

Słuchajcie, może to takie głupie pytanie, ale na powaznie.

postanowiłem w tym roku napisać maturę, a nie chodziłem do szkoły kilka lat.

Sprawy papierkowe z OKE załatwiłem, zostałem przydzielony do szkoły, w której będę pisał maturę (nie piszę w macierzystej, bo zmieniłem miejsce zamieszkania, a nie chce mi się latać pół Polski) i wybrałem sobie temat na j.polski ustny.

Problem polega na tym, jak ma wyglądać forma tej prezentacji.Mógłby mi ktoś ogólnie określić jak to wygląda, jakieś wytyczne, elementy które musi ona zawierać.Ogólnie jak mam się przygotować na ustny-polski.

#matura

#jezykpolski

#licbaza

#liceum

#humanisci

#nauka

#pytanie

#pytaniedoeksperta
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RapStar: Wybierasz temat, wybierasz książki i literaturę dodatkową do tematu. Przedkładasz wcześniej do sekretariatu. A na ustnym dajesz wykład. Ogólnie radzę ci wybrać temat do książek, aniżeli książki do tematu, tzn. wybierz te książki, które cię interesują, a potem wybieraj temat, z którym czujesz się dobrze.
  • Odpowiedz
@RapStar: Ee no masz 15 minut na wstęp, rozwinięcie i zakończenie. Możesz mieć kartkę z cytatami lub jakąś tablicę z materiałami dodatkowymi. Jakiś strój związany z tematem czy coś - ale to poziom hard. Potem dostajesz kilka pytań o temacie lub o książkach z których pisałeś.

Poszukaj "jak zrobić bibliografię" w google.
  • Odpowiedz
@Adrian00: @szaman: a to muszą być lektury, czy jakakolwiek literatura? mogą być inne formy sztuki, jak np filmy i muzyka?

@RapStar: Lektury to tylko kolejne określenie na literaturę. Nie muszą być szkolne.

Bibliografię oddaje się chyba miesiąc przed maturą, czy jakoś tak.
  • Odpowiedz
@RapStar: Chyba zawsze jest wybór lektura/wiersz. Zawsze masz podany tekst źródłowy, więc nawet jeśli w ogóle nie znasz książki, to możesz bazować na tym tekście i jakieś punkty dostaniesz.
  • Odpowiedz
@RapStar: Na pisemnej odnosimy się przede wszystkim do tekstu na arkuszu. Możemy posiłkować się wiedzą z lektury, ale nie musimy. Musisz przeanalizować przede wszystkim podany tekst.
  • Odpowiedz
@kessubuk:

a to muszą być lektury, czy jakakolwiek literatura? mogą być inne formy sztuki, jak np filmy i muzyka?

Zależy jak jest podane w temacie. Ogólnie tematy dzielą się na stricte literackie, językowe i literackie z powiązaniem innych dziedzin sztuki czyli np. filmu, obrazu.
  • Odpowiedz
@RapStar: co do tematu na ustną - napisz na pw, może uda mi się coś pomóc (jam filolożka po nauczycielstwie) :) A jeśli chodzi o pisemną - są dostępne w necie. Przejrzyj kilka, poćwicz, co by oswoić się z standardami kluczy :)
  • Odpowiedz