Aktywne Wpisy

konserwix +1071
#pieklomezczyzn dzień dobry
źródło: 1000004053
Pobierz
Vanche +299
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000004053
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mirki i Mirabelki z tagu #stomatologia ratujcie.
Psują mi się zęby, ale tak, że sama dentystka się dziwi. Jednego dnia stomatolog powiedziała, że zepsuła mi się siódemka w takim miejscu, gdzie zwykle ślina to oczyszcza i nie robi się próchnica.
Dzis widziałam białe plamki i podejrzewam próchniczaki w niektórych miejscach, ale dentystą nie jestem. Dodam, że gdzieniegdzie mam stłoczone zęby i krzywy zgryz - pewnie przydałby się aparat. Martwię się, że wtedy każdy szajs którego nie doczyszczę, wyżre mi zeby.
Higienistka zawsze mi chwali ładne zęby i ze nie mam kamienia. Co z tego, jak próchnica i tak zaraz będzie.
Higiena - mycie 2x dziennie, na zmianę szczotkami ortodent i soniczną, pasty elmeksy, Colgate duraphat raz w tygodniu na zmianę z Xerostom. Czasem użyje toothmouse, ale nie zawsze oglądam co się dzieje z zębami. Nitkowanie - raz lepiej, raz gorzej, raz wcale. Płyn do płukania - sporadycznie na noc. Używam skrobaczki do języka.
Szukam winnego - czy higiena musi być wdrożona na wyższym poziomie - triada po każdym posiłku i napoju, czy to suchość w ustach po antydepresantach (mało pije wody, nie lubię, nie czuję jakiejś Sahary w ustach, ale kto wie), może to wina diety wegańskiej i czegoś mi brakuje, może wszystko, może nic z tych rzeczy, a może muszę ruszyć z aparatem.
Miał ktoś z was podobny problem, albo ma jakieś sugestie, od czego zacząć diagnozę? Zrobić badania krwi czy udać się do jakiegoś specjalisty? Bardzo mnie to męczy, wstydzę się, drenuje mi to kieszeń.
#prochnica #stomatolog
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: heracinsky
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Suplementujesz kwas foliowy, B6, B12, żelazo, cynk, wapń, chlorelle? Warto sobie zrobić biochemie, to badanie krwi które wykaże jakiego minerału, witaminy może brakować.
To nie jest normalne jeśli nie jesteś w np. bliźniaczej ciąży po 40-tce, jeśli myjesz i dbasz o zęby to próchnica powinna być szybko wyleczona a nie siać spustoszenie w całej
I nie, irygator nie zastępuje nici, tym bardziej u osób ze stłoczonymi zębami. Po cholerę dajesz takie szkodliwe rady jak kompletnie się nie znasz i nie masz zielonego pojęcia o
─────────────────────
· Zaakceptował: RamtamtamSi
─────────────────────
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Nie pisałam o życiu płodowym tylko o ciazy, naucz się czytać ze zrozumiem bo pisze po polsku wyraźnie i tylko ty nie rozumiesz co.
Poza tym masz sklerozę czy co?
Nie mieści Ci się nić, bo masz zęby zalepione kamieniem. Idź na higienizację i nagle się okaże, że nić wchodzi bez problemu ( ͡° ͜ʖ ͡°) A jak nie masz robionego kontrolnie RTG, to jak już w końcu zrobisz,